2024.04.25. - Márk

Bio Moby, japán Guru

Csütörtökön indul a balatoni topfesztivál, a harmadik alkalommal jelentkezõ Heineken Balaton Sound, Zamárdiban.

Bérleteket már nem lehet kapni és a pénteki napijegyek is elfogytak, viszont sztárokban nem lesz hiány. Közülük többen vegetáriánusok, és csak bio ételeket fogyasztanak. De nézzük a részleteket.
Szembetûnõen nõ a vegetáriánus fellépõk száma a Heineken Balaton Soundon. Közülük Moby – aki vasárnap este élõ nagykoncertet ad - viszi a prímet, aki sajtot és tojást sem fogyaszt.

A vegán Moby répa, alma, spenót, uborka vertikumban gondolkodik, és persze gyümölcsökben, de mindezt csakis biogazdálkodásból. És ugyanígy tesznek zenészei is, ami akár arra is engedhet következtetni, hogy a vegánság eleve szûrõ a zenészek felvételekor.

Mobynál egyszerûbb kérése csak egy angol drum'n'bass Dj-nek volt, aki - írd és mondd - 3 üveg vizet kért. Vannak persze nagyobb igényû fellépõk, közülük sokan a legdrágább pezsgõket rendelték be, s volt olyan, aki ehhez saját pincérnõt is kért. Akadnak, kik a helyi specialitásokat szeretnék kipróbálni, azonban Guru Keith Edward Elam a Balaton- környéki gasztro-kultúrától meglehetõsen eltérõ, japán konyhára esküszik.

Végül térjünk ki a Balaton Sound turisztikai vonzerejére. Egy, az idén végzett kutatás szerint a tisztán gazdasági hatások mellett a Balaton Sound, illetve az általa létrejövõ kereslet jelentõsen hozzájárul a Balaton ismertségének növeléséhez, emellett az informális csatornák, valamint a visszatérõ vendégek és családjaik révén elõsegíti a Balaton turisztikai kínálatának promócióját.

A fesztivál továbbá hozzájárul a Balaton, mint turisztikai célpont általános promóciójához. Ezt a kutatást támasztja alá az a tény is, hogy az egyik sztárcsapat már elõre jelezte, hogy három napot fog a magyar tenger mellett tölteni és kérték a szervezõket, hogy segítsenek hajót bérelni illetve adjanak tippeket, hol tudnának vízisízni és wakeboardozni.

A lényeg: csütörtöktõl Sound Zamárdiban, ahol a kempinget már szerdán este 6-tól elfoglalhatják a sátrazók.