2024.03.29. - Auguszta

Elstartolt a 2015. évi Balaton Sound

Elstartolt a 2015. évi Balaton Sound
Elstartolt a 2015. évi Balaton SoundZamárdiban szerdán megkezdődött a Balaton Sound, amelyre öt nap alatt 140-150 ezer fesztiválozót várnak a szervezők. Idén a víz és a vízpart a korábbinál jobban a középpontba kerül a rendezvényen, amelyhez egyebek közt hat óriás stéget építettek. Mint a fesztivál induló napján tartott sajtóbejáráson kiderült, megújult és bővült a programhelyszínek szinte mindegyike. A fesztiválon új elemként megjelennek a sport- és szabadidős programok a vízben és a vízparton egyaránt. Fürdés, koncertek, ismerkedés, a Balaton Sound egy óriási kikapcsolódás.
A MasterCard Balaton Sound szervezői szerint a fesztiválon fellépő mintegy 80 fős nemzetközi gárdában a világ top 20 dj-jéből hét ott lesz, köztük Hardwell és a Dimitri Vegas & Like Mike duó. A látogatók összesen 200 produkciót élvezhetnek 15 színpadon és programhelyszínen.

Faragó Péter, a Magyar Turizmus Zrt. vezérigazgatója arról beszélt a bejáráson, hogy tavaly 2 millió vendégéjszakát és 33,7 milliárd forintos bevételt hoztak a fesztiválok, illetve az egyéb kulturális rendezvények, ami jól mutatja a fesztiválturizmus növekvő tendenciáját. Kitért arról is, hogy a Balaton látogatói túlnyomórészt belföldi vendégek. "Fontos lenne elérni, hogy minél több külföldi érkezzen a Balatonhoz. Az olyan fesztiválok, mint a Sound nagyban hozzájárulnak ehhez" - mondta.


Fülöp Zoltán, a rendezvény egyik főszervezője közölte, hat évre szóló megállapodást írtak alá Zamárdival, az együttműködés több rendezvényre is vonatkozik. Idén nagyszabású rekultivációs munkákat végeztek a fesztivál területén. Több tíz millió forintot fordítottak arra, hogy a tavalyi nagy esőzések miatt tönkrement területek füvesítésére és a vízelvezetés megoldására - hangzott el.

Lobenwein Norbert, a fesztivál másik főszervezője az MTI-nek elmondta, az elmúlt nyolc évben évről évre fejlesztették a helyszínt. Folyamatosan nőtt a zömmel 18-30 év közötti látogatók száma, tavaly már elérte a 145 ezret. Ehhez hasonlóra számítanak idén is. Teltház egyelőre nincs egyik napon sem, de a elmúlt évek tapasztalata azt mutatja, hogy a hétvégi napok, ha jó az idő, elég hamar teltházassá válnak. A külföldiek 60-70 százaléka Belgiumból és Hollandiából érkezik, de sokan jönnek Ausztriából, Szlovákiából, Németországból, Angliából és Olaszországból is. "Ez a fesztivál a nyaralásról a vízpartról és a zenéről szól, ezért idén a vízi sportolási lehetőségek jobb kihasználása, és a strandsportolási lehetőségek megteremtése volt az egyik fő cél. Ehhez sportpályák is épültek" - számolt be.

A "fesztiválváros" megépítésén 300 ember dolgozott nyolc napon át, 80 kamionnyi fémszerkezet szolgált alapanyagul a Sound színpadainak felépítéséhez. A fesztivál területét 15 kilométer hosszú kerítés veszi körül. A vendégek kényelmét 2500 kanapé, fotel és bútor szolgálja, a kommunális ellátást 800 mobil és konténeres vécé biztosítja. A rendre 350 fős biztonsági szolgálat ügyel, és lesz a fesztiválon öt mentőautó, többtucat fős egészségügyi szolgálat, valamint három tűzoltóautó és 300 tűzoltó-készülék. A Sound teljes területén és a környék utcáin 450 takarító dolgozik azon, hogy tiszta legyen a fesztivál.

Csákovics Gyula, Zamárdi polgármestere elismerően szólt a szervezőkről, akik - mint mondta - a Sound megszervezésével már kilencedik éve irányítják a figyelmet a Balatonra. "Ez az egyetlen olyan magyar fesztivál, ahol a külföldiek aránya 50, vagy csaknem 50 százalékos" - mutatott rá. Beszélt arról is, hogy Zamárdi rendezvényhelyszínné nőtte ki magát, több nagy fesztiválnak is otthont ad.