2024.04.25. - Márk

Pink Floyd: The Division Bell

Pink Floyd: The Division Bell
Pink Floyd: The Division BellA The Division Bell a Pink Floyd 1994-ben megjelent stúdiólemeze, a második albumuk Roger Waters nélkül, és mindezáig az utolsó Pink Floyd nagylemez. A felvételekhez több stúdiót használtak, köztük az együttes saját építésű Britannia Row-ját, illetve az énekes/gitáros Gilmour saját stúdió hajóját, az Astoriát. Az album megjelenésekor mind az Egyesült Királyságban, mind a Billboard 200-as listán az első helyen debütált, és négy hétig volt mindkét lista élén. A Pink Floyd előző albumához az A Momentary Lapse of Reason-höz hasonlítva nagyobb sikert ért el.
Az Egyesült Államokban arany, platina, majd dupla platina lett 1994 júniusáig, majd tripla platina 1999 januárjában.

A Division Bell 1994-es első, eredeti LP kiadásán a tizenegy újkori Pink Floyd szerzemény közül hat felvétel szerkesztett, rövített változatban szerepel. Ezzel ellentétben a különböző CD, MD, MC kiadásokon a teljes, hosszabb sztereó felvételek kerültek kiadásra.

Egészen 2014-ig kellett várni a teljes hanganyag bakelit (vinyl) LP kiadásra, valamint a korábban publikálatlan surround keverés publikálásra, mely széles körben 5.1 HD Master Blu-ray Audio korongon, 5.1 HD master hanggal vált elérhetővé.

A Division Bell 20. évfordulós kiadása két 180 grammos LP-t tartalmaz, az 1994-es első kiadástól eltérő borítóval. A rendkívül igényes kiadvány ezúttal, első alkalommal az album teljes hanganyagát tartalmazza.

A 2014-es remasterizált változat helyet kapott a hatlemezes deluxe díszdobozban is. Ebben a dupla nagylemezen túl benne foglaltatik két kislemez, egy maxi, egy CD és egy Blu-ray lemez, valamint egy LP-méretű 24 oldalas füzet és 5 db "Art Print", vagyis borítóváltozat is.

A Division Bell dupla LP-s újrakiadásával egyőben az első három Barrett albumot is kinyomták 180 grammos audiofil LP-ken, melyeknek bérelt helye van a gyűjtők, hifisták és a valódi rajongók polcain.

Tracklista:

1. Cluster One
2. What Do You Want From Me
3. Poles Apart
4. Marooned
5. A Great Day For Freedom
6. Wearing The Inse Out
7. Take It Back
8. Coming Back To Life
9. Keep Talking
10. Lost For Words
11. High Hopes