2024.04.19. - Emma

Rudimental: a brit zenei sokszínûség világsikert hozott

Rudimental: a brit zenei sokszínûség világsikert hozott
Megjelent a Rudimental debütáló albuma "Home" címmel. A korongon 12 változatos és energikus felvétel kapott helyet, közöttük a három eddigi slágerrel. A Rudimental (azaz Piers Aggett, Kesi Dryden, Amir Amor és Leon Rolle) a londoni underground szcénából robbant be a brit zenei életbe, és úttörõ stílusával - melynek jellemzõje, hogy elkerül mindenféle kategorizálást - viharként söpört végig rajta. Az elmúlt pár hónapban képtelenség volt nem hallani róluk. "Feel The Love" címû elsõ kislemezük a drum'n'bass és a soul találkozása.
Fellépésük a 'Later... with Jools Holland'-ban, nem mindennapi felbukkanásuk a BBC Radio 1 Hackney Weekendjén (ahol életük második élõ fellépése a legtöbb megosztást kapta a fesztivál összes résztvevõje közül), energikus élõ fellépéseik, DJ-szettjeik és különleges klipjeik alapján a Rudimentalra az egész világ felfigyelt.

A tagok különbözõ zenei háttérrel rendelkeznek - a hip hop, az underground, valamint a jazz és a blues világából érkeztek, így találtak egymásra. Sokszínûségük ebbõl fakad, melynek hatására az élõ hangszereket (pl. Hammond orgona, Rhodes zongora, fúvósok, basszusgitár, stb.) keverik a digitális programozással (többnyire drum'n'bass elemekkel), így az eredmény energikus, többrétegû anyag, melyhez idõrõl idõre remek közremûködõket kérnek fel. Ahogy a tagok maguk mondják: "Ami összeköt bennünket, az az érzelmes, mégis táncparkettre való stílus szeretete. Szeretnénk, ha az emberek táncolnának és éreznének is valamit, miközben a zenénket hallgatják."

A Rudimental név eredete a Rudiments címû zongoraleckekönyvbõl származik, melybõl Kesit tanította a zenetanára gyermekkorában. A csapat számára nagyon fontos a dalok mondanivalója is. Ahogy Piers megfogalmazta: "Elengedhetetlen nekünk, hogy elmeséljük a dalainkban azokat a történeteket, amelyekért lelkesedünk, amelyek minket érdekelnek - vagyis, hogy mi történik a városokban az utcákon, hiszen mi is onnan érkeztünk." Ezeket ültetik bele a zseniális klipjeikbe: a "Feel The Love" az észak-philadelphiai Fletcher Street lovaglóklubot mutatja be, míg a "Not Giving In" Manila egyik nyomornegyedében egy testvérpár életét. Legújabb klipjük, a "Waiting All Night" pedig a San Franciscó-i születésû BMX-bajnok, Kurt Yeager igaz történetét meséli el, akinek egy 2006-os baleset után amputálni kellett a lábát.

Minden jel arra mutat, hogy a "Waiting All Night" lesz a csapat eddigi legnagyobb slágere, megjelenése hetében 1. helyen debütált az Egyesült Királyságban, az egész internetes társadalom felfigyelt az inspiráló és felemelõ videóra, és hazánkban is egyre több rádióban pörög a felvétel.