2024.04.20. - Tivadar

Zséda - Ötödik érzék

Zséda - Ötödik érzék
Dögös, okos, stílusos, nõies, izgalmas, érzéki, elegáns, varázslatos. Már a borító is. És persze ha Zsédáról, a hazai könnyûzene állócsillagáról van szó, biztosak lehetünk benne, hogy a korongot is érdemes lesz sokszor meghallgatni. Négy év várakozás után végre megjelent "Ötödik érzék" címmel a szólókarrierjének 10 éves jubileumát ünneplõ Zséda ötödik nagylemeze. Az ötös a kreativitás, a játékosság, a szenvedély száma a számmisztikusok szerint. És valóban. Zséda ismét egy sokszínû, izgalmas, éveken át kiérlelt, tökéletesen mai zenei anyaggal áll a közönség elé.
Ha még mindig az iskolapadban ülnénk, ez az album bizony 5-öst érdemelne. A 12 vadonatúj Zséda-felvétel közt van a könnyeinket kérõ ballada, és van csajos-bulis-nevetõs dal. Zséda lelkének minden színét felfedi a zene segítségével, rengeteg arcát mutatja meg azoknak, akik meghallgatják az Ötödik érzéket.

A lemez sokszínûségét az a néhány dal is jól mutatja, melyek már az album megjelenését megelõzõen a rádiókba kerültek. A "Legyen úgy!" egy igazi mainstream sláger, a bulik és a nyár nagy kedvence volt, de a film noire hangulatú "Más Világ" is nagyon gyorsan megtalálta az utat a hallgatókhoz.

Zséda eddig csupán egyetlen egyszer mondott igent duett felkérésre, A "Valahol" címû dalban Létray Ákos volt a partnere, a dal a 2008-as év legtöbbet játszott dala lett. Ezúttal is helyet kapott a lemezen egy duett, a "Hûtlen" címû dalban Zséda partnere Majka, aki nyers erejével, karcos férfiasságával izgalmas színt visz a lírai balladába.

Az "Ötödik érzék" elkészítésében - az eddigi Zséda albumokhoz hasonlóan - a hazai könnyûzene legtehetségesebb szerzõi közremûködtek: Létray Ákos, Moldvai Márk, Rakonczai Viktor, Rácz Gergõ és ifj. Malek Miklós mellett Szirtes Edina "Mókus" is készített dalokat az új albumra.

"Akik ismerik a lemezeimet, tudják, hogy a szövegek mindig nagyon fontosak voltak számomra. Szeretek és akarok magyarul énekelni. Hiszek abban, hogy nekünk, akik magyarul álmodunk, a zenében is magyarul kell eljuttatnunk az érzéseket, a gondolatokat a közönséghez. Hálás vagyok a szövegíróimnak, hogy segítenek nekem megtalálni azokat a szavakat, melyekkel legkönnyebben árad a zene."

Geszti Péter, Valla Attila, Szabó Ági, és Orbán Tamás voltak azok, akik az Ötödik érzék szövegeit papírra vetették.