2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Barbra Streisand: Release Me

Barbra Streisand: Release Me
Barbra Streisand magángyûjteménye az énekesnõ minden egyes hangfelvételének eredeti példányát tartalmazza, melyek az elmúlt 5 évtizedben készültek. Az énekesnõ most elérkezettnek látja az idõt arra, hogy 11 eddig kiadatlan felvételt jelentessen meg, melyek egész karrierjén átívelnek: 1963-tól napjainkig vegyesen tartalmaznak dalokat. A “Release Me” címre keresztelt gyûjtemény október 8-án került a boltok polcaira bakeliten és CD-lemezen. Páratlan karrierje során Barbra Streisand több mint 60 albumot jelentetett meg.
Ezeknek az albumoknak a jelentõs része tartalmazott volna olyan extra felvételeket, melyek a kiadáskor végül nem kerültek rájuk, és amelyeket az énekesnõ egészen eddig a magángyûjteményében õrzött. Az elmúlt évben Barbra fáradtságot nem kímélve végignézte ezeket a felvételeket, míg végül összeállt a gyûjtemény, amely “Release Me” címmel a boltok polcaira kerül.

Az összeállításra felkerült legkülönlegesebb dalok: a “Didn’t We” címû nótát Jimmy Webb írta, és 1970-ben rögzítették azzal a céllal, hogy a “The Singer” címû albumon helyet kapjon, azonban ezt az albumot sohasem adták ki. A “Willow Weep For Me” egy olyan kiadatlan felvétel, amit 1967-ben rögzítettek – eredetileg a “Simply Streisand” címû albumra – Ray Ellis közremûködésével, akit legfõképp a Billie Holiday-jel közös legendás munkája tett ismertté. Randy Newman “I Think It’s Going Rain Today” címû nótájának egy megnyerõ verziójában Barbra énekel és Newman zongorázik – ez az 1971-es “Stoney End” munkálatai során készült. A “With One More Look At You” címû dal az “A Star Is Born” címû albumra szánt kiadatlan stúdióváltozat; a nagy sikerû Broadway-album, a “Back To Broadway” címû korongra végül nem került fel 2 dal, a “Home” (A Wiz címû musicalbõl) és a “How Are Things In Glocca Morra? / Heather On The Hill” (Szivárványvölgy / Brigadoon titka címû alkotásokból).

Az albummal kapcsolatban Streisand a következõket nyilatkozta: “Annak örülök a legjobban, hogy még mindig nagyszerû érzéseim vannak ezekkel a dalokkal kapcsolatban. Elvarázsoltak engem azokban az idõkben… és még most is. Ha most meghallgatom õket, úgy gondolok magamra, hogy Ez a lány nem is volt olyan rossz.”

2 dal kivételével – melynek az eredeti felvételeit nem találták meg – a “Release Me” címû albumon megjelenõ összes nótát a mesterpéldányról készítették. Az volt a legfontosabb, hogy minden dalnál megõrizzék az egyes részek zenei hangulatát, ahogyan eredetileg rögzítették és keverték õket.

A “Release Me” címû album társproducere és Barbra A&R-osa, Jay Landers a következõket nyilatkozta az énekesnõ gyûjteményében lévõ kiadatlan felvételekrõl: “Barbra csodálatraméltó zenéje… az ötletei… az együttmûködésre való nyitottsága az összes szerencsés dalszerzõ, szervezõ, mixer és producer felé, akikkel együtt dolgozott… a kísérletek… az alkalmankénti hibák és a számtalan dicsõség – mind egyetlen nõ látomásának megállíthatatlan erejét hivatottak bemutatni.”

A “Release Me” teljes tracklistája:

1. Being Good Isn’t Good Enough (from Hallelujah, Baby!)
2. Didn’t We
3. Willow Weep For Me
4. Try To Win A Friend
5. I Think It’s Going To Rain Today
6. With One More Look At You (from A Star Is Born)
7. Lost In Wonderland
8. How Are Things In Glocca Morra? / Heather On The Hill (from Finian’s Rainbow / Brigadoon)
9. Mother And Child
10. If It’s Meant To Be
11. Home (from The Wiz)

* * * * *

Barbra Streisandról: Minden idõk legelismertebb énekesnõje, Barbra Streisand összesen 10 Grammy-díjat nyert – köztük a Grammy Lifetime Achievement és a Grammy Legend Award -, valamint 51 arany, 30 platina és 13 multiplatina státuszú album fûzõdik a nevéhez. Az RIAA nyilvántartása szerint Barbra Streisand minden idõk legtöbb albumát értékesített énekesnõje, és az egyetlen nõ, aki a 10 legtöbb albumot értékesítõ elõadó listájára felkerült.

Egy olyan mûvész, aki páratlan sikereket ért el a szórakoztatóipar több területén is: Barbra Streisand díjnyertes színésznõ színházban és mozifilmben egyaránt, énekesnõ, elõadómûvész, filmrendezõ, producer, szövegkönyvíró, dalszerzõ, filantróp, tervezõ, fényképész, író és aktivista.

Barbra Streisand az egyetlen mûvész a világon, aki valaha is átvehette a következõ díjak mindegyikét: Oscar, Tony, Emmy, Grammy, Directors Guild of America, Golden Globe, Egyesült Államok – Nemzeti Medál, Franciaország – Becsületrend, Peabody Awards, valamint Életmû díj az American Film Institute -tól. Ráadásul Streisand elismerései között 2 Oscar-díj, 5 Emmy-díj, 10 Grammy-díj, 1 Tony-díj, 12 Golden Globe-díj szerepel, köztük a Cecil B. DeMille Award is. Õ az elsõ nõi filmrendezõ, aki megkapta a Kennedy Center kitüntetését. Az a 3 film, melyet õ rendezett összesen 14 Oscar-díj jelölést kapott.

A The Streisand Foundation elnevezésû alapítvány több millió dollárt adományozott több mint 2100 különbözõ ösztöndíjjal több mint 700 nonprofit szervezet részére, köztük a The Cedars-Sinai Barbra Streisand Women’s Cardiovascular Research elnevezésû kutatás céljára, mellyel az énekesnõ az Amerikai Egyesült Államokban a nõknél (és férfiaknál is) a legtöbb halálesetet okozó kór ellen harcol. A Cedars-Sinai Board of Governors a közelmúltban tüntette ki Streisandot az õ nagylelkû támogatásáért és elkötelezettségéért, melyet a Cedars-Sinai Women’s Heart Center felé mutat.