2024.04.19. - Emma

Placido Domingo: “Songs”

Placido Domingo: “Songs”
Napjaink egyik legnagyobb tenorja bemutatja az elmúlt húsz évének legelsõ popalbumát; ez lesz Placido Domingo elsõ albuma azóta, hogy 2011-ben exkluzív szerzõdést kötött a Sony Classical labellel. Egy olyan kiadvány készült, mely nagyszerû nótákat és népszerû dallamokat vonultat fel. Az új kiadványon helyet kaptak Domingo legelsõ olyan felvételei, melyen klasszikus popdalok hangzanak el, és természetesen olyan szerzemények is felcsendülnek, melyeket az énekes rajongói már jól ismernek kedvencük elõadásában.
Ennek a várva várt kiadványnak az elkészítéséhez olyan nagyszerû elõadókat és új tehetségeket hívott segítségül az énekes, akik a dalok több mint felénél mûködtek közre. A Broadway-szenzáció Megan Hilty-vel a Titanic címû film betétdalának, a “My Heart Will Go On”/”Il Mio Curoe Va” címû szerzeménynek a duett verzióját adják elõ közösen angol nyelven, míg a fiatal francia slágergyáros, Zaz közremûködésével Jacques Brel klasszikusa, a “Chanson des vieux amants” csendül fel. “Ha pihenek, berozsdásodom” – mondja az énekes, aki 71 éves korában minden eddiginél jobban bizonyítja állításának helyességét.

A zenei repertoár összesen több mint 70 év legnépszerûbb dallamait 4 nyelven vonultatja fel. Az 1940-es évekbeli mexikói klasszikus “Bésame mucho” (“Kiss Me Again and Again”) Chris Bottival énekelt duett változatával indul az album, mely Shania Twain 1990-es évekbeli “From This Moment On” címû dalával ér véget, amely ezúttal Susan Boyle közremûködésével hallható. Boyle azután tett szert világhírnévre, hogy egy brit tehetségkutató tv-mûsorban feltûnt. “A versenyben olyan volt, mint egy igazi angyal” – mondja Domingo. “Tudtam, hogy együtt akarok énekelni ezzel a csodálatos hanggal!”

Domingo korábban mindössze néhány dalt énekelt ebbõl a gyûjteménybõl: a Bésame mucho mellett Cyndi Lauper ’80-as évekbeli “Time After Time” címû dalát adta elõ, mely ezúttal a jazz-énekes Harry Connick közremûködésével duettként csendül fel. A “Canción para una reina” (Song for a Queen) és az “Un uomo tra la folla” (A Man in the Crowd) címû dalokat kifejezetten az énekesnek írták.

A filmek is óriási szereppel bírtak az album készítése során: Domingo és Katherine Jenkins duettben adja elõ a Moulin Rouge címû filmben – melyben Domingónak is volt egy emlékezetes karakterszerepe – felcsendülõ “Come What May” címû nótát. Emellett olyan híres filmekbõl hallhatóak dalok az albumon, mint Charlie Chaplin Rivaldafénye (“Eternally”), a kultikus Keresztapa (“Parla piú piano”), valamint a “Sous le ciel de Paris” (Josh Groban közremûködésével énekel Domingo). A Spanyolországban született tenor – aki tanulmányait Mexikóban végezte – latin gyökereire és hagyatékára irányítja a figyelmet a híres bossa nova “The Girl from Ipanema” és a spanyol nyelvû “Celos (Jealousy) címû filmekbõl ismert slágerekkel.

Különösen közel áll az énekes szívéhez az a duett, melyet fiával, ifjabb Placido Domingóval énekelt; a “What a Wonderful World” címû nótáról Domingo így nyilatkozik: “Van az a sor, amikor az “I hear babies cry”-t énekeljük, és ekkor a gyermekeim és az unokáim jártak a fejemben”.

Domingo, aki karrierje során tenorként és baritonként összesen 139 szerepet játszott operákban, és aki párhuzamosan karmesterként is dolgozik bevallotta, hogy ennek az albumnak az elkészítése volt az egyik legnagyobb kihívás eddigi élete során. “Ezeket a dalokat olyan elõadók tették ismertté, mint Frank Sinatra, Ella Fitzgerald vagy Louis Armstrong…persze mindenki el tudta énekelni õket otthon, a zuhany alatt. Az emberek azt hiszik, popdalokat énekelni könnyû. De kiállni vele a nyilvánosság elé, és különlegessé tenni õket – elképesztõen izgalmas. Nagy örömömre szolgált ennek a gyönyörû gyûjteménynek az elkészítése!”