2024.04.19. - Emma

Sziget 2011: Hungarikum Falu

2009-ben nagy sikerrel debütált a Szigeten a Magyarország ezerszínû népi kultúrájának értékeit bemutató helyszín, a Hungarikum Falu.
2011-ben harmadszor varázsoljuk a fõváros közepére a magyar vidéket és annak hagyományait, szépségeit, páratlan értékeit. Idén a központi téma a szüret, aminek apropóján bor és pálinka túrára várunk mindenkit. Az érdeklõdõk nemcsak megkóstolhatják a badacsonyi, mecseki és mátrai hegyek levét, de végig követhetik annak születését a tõkétõl a hordóig.

A Szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum magyar kocsmatörténeti kiállítással, tájházak bemutatóival érkezik, foglalkozásaikon cserép és fa bortartókat készíthetnek az érdeklõdõk. A Magyar Pékek Fejedelmi Rendje is újra megnyitja hagyományos pékségét, ahol a tematikához igazodva minden nap más gyümölcsös pékáru készítését mutatják be. Napközben kézmûves mûhelyek, bemutatók és népi játéktér várja az érdeklõdõket.

Minden este más tájegység szüreti mulatságát idézzük fel; szekszárdi, somlói, villányi borvidékek táncaihoz húzzák majd a talpalávalót a mulatságok idei ügyeletes zenekarai, Pál István Szalonna és zenekara, a Poros és a Csürrentõ Együttes.

Vasárnap délelõtt ökumenikus bor- és pálinkaszenteléssel egybekötött istentiszteletet várja az érdeklõdõket.