2024.04.18. - Andrea, Ilma

Sziget 2011: Fesztiválnapok, Nagyszínpadok

Aktuális trendek, nagy elõadók és a jövõ ígéretei: e hármasság köré szervezõdik már évek óta a Sziget zenei programja, s a hangsúlyok idén az aktuális trendekre estek.
A Sziget közepén lévõ Pop-Rock Nagyszínpad korábban bejelentett nevei – a teljesség igénye nélkül a Pulp, a Kasabian, a Chemical Brothers, Amy Winehouse, Dizzee Rascal, az Interpol, a Rise Against, a Good Charlotte, a Smash Mouth, a Gogol Bordello, a Flogging Molly, a Maccabees - mellé sorakozott számos zenekar. Így például az igényes gitár rock zene szerelmesei az idei Szigeten újra találkozhatnak Nagy-Britannia legtrendibb indie zenekarával, a White Lies-szal, de itt lesz a szinte összes rangos szakmai díjra nominált La Roux vagy a Manic Street Preachers, mely legfrissebb albumával, a 2010 õszén megjelent Postcards From A Young Mannel folytatja forradalmi Szigetes tevékenységét. Sõt, a magyar rajongók abban is bízhatnak, hogy új albumáról, a várhatóan 70 Songs Of Hatred and Failure címmel novemberben megjelenõ lemezrõl is lejátszik majd néhány izgalmas tételt. Bizonyára kevesen gondolják úgy, hogy egy hardcore punk banda tagjainak is lehet szolid, visszafogott és érzékeny arca, pedig igen. A megalkuvást nem ismerõ kaliforniai punk együttesbõl, a The Bronxból létrejött Mariachi El Bronx az elõ példa rá, hogy mindez lehetséges, és ez a Szigeten látható is lesz. Itt lesz még Új-Zéland egyik legkelendõbb zenei exportcikke a Batucada Sound Machine. És idén augusztusban a Sziget közönsége is megismerheti a jövõ soulnemzedékének egyik legígéretesebb elõadóját Benjamin Duterdét, akit csak Ben l'Onlce Soul mûvésznéven ismer a világ.

A Világzenei Nagyszínpadra várjuk idén a már bejelentett nevek, így például az AfroCubism, a Gotan Project, a Goran Bregovic Wedding And Funeral Band, Ojos de Brujo és Rotfront zenekarok mellé a szívesen visszatérõ Oi Va Voi-t,a hazánkban elõször koncertezõ, zenéjében a olykor a pszichedelikus rock, olykor a country-blues befolyásának engedõ Cowboy Junkies-t. Itt lesz még a Sly & Robbie feat. Jr. Reid, a szlovéniai Magnifico és a Shtetl Superstars, mely ugyan idén tûnt fel, de különösebb kockázat nélkül megjósolható: az évtized egyik legnagyobb durranása lesz a csapat. Szintén jön A LaBrassBanda, mely három éve tûnt fel Münchenben, rövidszárú bõrnadrágban, ahogy egy bajor társasághoz illik, és azonnal a maga képére formálta a sörfesztivál-hangulatot. A Ska Cubano immár törzsvendégnek számít a legrangosabb világzenei fesztiválokon, így itt a helyük. És persze magyarok is képviselik a világzenét: A Csík Zenekar, Lajkó Félix és a Muzsikás sem hiányozhatnak a felhozatalból.

Új építmény, egy szabadtéri helyszín várja a keményebb zenét kedvelõjet. A Rock-Metál Nagyszínpadon korábban már fény derült – mások mellett – a nagy öregek, a Judas Priest és a Motörhead mellett fellépõ Within Temptation, Deftones, Lostprophets és Sonata Arctica nevére.

Az A38-Wan2 Színpadon a Crystal Castles, a Peter Bjorn and John és a Marina and the Diamonds s a Hurts már ismert nevek. Az újabbak közt erõs a brit jelenlét: a Bomb The Bass, a Kode9, a Digital Mystikz és a Gaslamp Killer tartozik ide, mellettük a Suicidal Tendencies és a Xiu Xiu az Egyesült Államokból érkezik. Van három holland fellépõ, õk a De Jeugd van Tegenwoordig, a DeWolff és Kees van Hondt. És ezen a színpadon lép még fel a Selah Sue (B), Terry Poison (ISR) és a Buraka Som Systema Live (P) is.

A Party Aréna a koraesti sávban már elhangzottak szintén nevek: The Bloody Beetroots Death Crew 77 és Kid Cudi neve ismert. Melléjük jelentkezett a napokban a Trentemøller valamint a Zombie Nation. És végre fény derül a késõ esti sáv fellépõire is. Hihetetlenül látványos és minden fesztiválozót megmozgató megapartyval készül Party Aréná-s fellépésére a Dawaele testvérek által irányított 2manydjs. Nagy-Britannia legkúlabb trance-kollektívája, az Above & Beyond, nem csak klasszikus anyagaival mozgat át minket az idei Szigeten, hanem várhatóan új lemezüket, a júniusban megjelenõ Group Therapyt is bemutatják nekünk. Spanyolország legismertebb és legsokoldalúbb technozenésze, a csaknem húsz éve a pályán lévõ Cristian Varela is megmutatja magát 2011-ben a Sziget-lakóknak. A kiemelkedõ dj, producer és remixer Dubfire ezúttal Carlo Lio társaságában érkezik az idei Szigetre. Idén a Party Arénában a modern elektronikus zene történetének egyik legkiemelkedõbb egyénisége, a hosszú idõ óta Berlinben alkotó minimal technomûvész Richie Hawtin is tiszteletét teszi. És itt lesz a különleges és egzotikus technoanyagokra fogékony partyarcok kedvenc produkciója, a Technasia is.

És végül, de nem utolsó sorban a nagyszínpadok közt lesz az erõs hazai, a Magyar Nagyszínpad mely az elmúlt évek sikerein felbuzdulva újra felsorakoztatja majd a legjobb hazai elõadókat A-tól Z-ig.