2024.04.20. - Tivadar

Neil Diamond: Dreams

Neil Diamond: Dreams
5 évtizeddel zenei karrierje indulása után Neil Diamond elkészítette álmai lemezét "Dreams" címmel. A Sony Music november 8-án jelentette meg azt a 14 dalból álló korongot, mely Neil kedvenc rockdalait tartalmazza.

"Sosem tudhatod, mennyi idõd van még hátra, és ezek a dalok már 40 éve vártak arra, hogy felvegyem õket" - meséli a közel 70 éves legenda. A fõként dalszerzõként és színpadi elõadóként ismert Diamond a "Dreams"-en megcsillantja jellegzetes énekesi adottságait.
Az albumon olyan dalok is helyet kaptak, melyek nagy hatással voltak Neilre amíg Brooklynban nevelkedett. A "Let It Be Me" az Everly Bros. által vált híressé 1960-ban. A hallgató valódi idõutazást él át Diamonddal és az õ gyönyörû "Blackbird" és "Yesterday" címû The Beatles feldolgozás dalaival, valamint Leon Russell klasszikusával, az "A Song for You"-val vagy Gilbert O'Sullivan szívmelengetõ "Alone Again (Naturally)" és Bill Withers "Ain't No Sunshine" címû nótáival, és más, egyéb jól ismert slágerekkel a '60-as és '70-es évekbõl.

Diamond továbbá olyan, eddig rejtett kortárs gyémántokról is lerántja a leplet, mint a "Don't Forget Me" Harry Nilssontól, vagy Randy Newman "Feels Like Home"-ja és a szomorú "Losing You".

Neil egészen a gyökerekig visszamegy ezen az albumon, Glenn Frey és Don Henley "Desperado" címû dalát egyetlen gitár kíséretében énekli, valamint Leonard Cohen hires dalának, a "Hallelujah"-nak egy lélegzetelállító elõadása is felkerült a lemezre.

Diamond még saját dalának újrafeldolgozását is elkészítette: örökzöld slágerét, az "I'm a Believer"-t eredetileg 1966-ban a Monkees számára komponálta, most ez is része a "Dreams"-nek.

"Neil több olyan dalt elõad, amik mindig is a kedvencei közé tartoztak, számunkra pedig teljesen egyértelmû, hogy az azonnal felismerhetõ, egyedi hangjának köszönheti vitathatatlan sikerét és azt, hogy a pop- és rockzene egyik legkedveltebb mûvésze" - mondja Steve Barnett, a Columbia Records elnöke. "Az õ dalválasztásai hûen tükrözik csodálatát a dalszerzõi képességek iránt, míg fenséges vokáljai felfedik legmélyebb kötõdéseit magához a zenéhez. A "Dreams" egy nagyon fontos adaléka Neil elképesztõ repertoárjának."

A közel 50 évre nyúló karrierje alatt Neil Diamond több mint 128 millió albumot adott el világszerte. Elképesztõ, 37 Top 10-es kislemezt és 16 Top 10-es albumot tudhat magáénak. Utolsó stúdióalbuma a "Home Before Dark" 2008-ban jelent meg, és nemcsak az amerikai listákon, világszerte elsõ helyen debütált. 2009-es DVD-je, a "Hot August Night/ NYC," dupla platinalemez lett! A Grammy-díjas elõadó Diamond a Songwriters Hall of Fame tagja, és a Sammy Cahn Lifetime Achievement Award tulajdonosa, mely az egyik legmagasabb elismerés dalszerzõk részére. Diamond emellett Golden Globe-díjas és 12 Grammy-jelölést is magáénak tudhat, valamint 2009-ben a NARAS kitüntette a MusiCares Person of the Year elismeréssel.