2024.03.28. - Gedeon, Johanna

The Script: Science & Faith

The Script: Science & Faith
A dublini származású Danny O'Donoghue, Mark Sheehan és Glen Power - ismertebb nevükön a The Script - új lemezzel tér vissza, mely a 2008-as, 1,8 millió példányban elkelt azonos címû, nemzetközileg is sikeres debütáló albumukat követi a sorban.

A "Science & Faith" messze nem egy nehéz második album, rabul ejtõ elegye a hip-hop ritmusoknak, a hullámzó, fülbemászó dallamoknak és a szívbe markoló, valós történeteken alapuló dalszövegeknek, Danny mézédes, lélekkel teli énekével, mely magasan ível a hatalmas refréneken át.
Dalszerzés közben a Londonban élõ trió megtapasztalta, hogy a súlyos, érzelemmel teli mini eposzok sûrûn és gyorsan tûntek fel egymás után. Ott van például az "Exit Wounds", mely azokra a sérülésekre emlékeztet, melyeket zátonyra futott kapcsolataink okozhatnak, és a "You Won't Feel A Thing", mely szerint csak akkor védheti meg az ember szeretteit, "ha tûri balsorsa minden nyûgét s nyilait".

Hatalmas sikereiket követõ dublini visszatérésük arra sarkallta Dannyt és Markot, hogy megírja a "For The First Time"-ot (mely az elsõ kislemez dal is egyben), miután lesújtva érezték magukat, hogy barátaik sorsa sokkal sivárabb lett Írország gazdasági krízise miatt.

"Az embereket megszabadítják mindenüktõl, a munkájuktól, az otthonuktól és a bútoraiktól, így aztán kénytelenek ismét olcsó borokat inni, a földön ülve vacsorázni, és olyan, mintha csak most találkoznának egymással az elsõ alkalommal. Visszatérve a valóságba, olyan mintha teljesen csupaszon állnál a másik ember elõtt. Ez az érzés nagyon megrázott minket. Rögtön meghatározta a mondanivalónk tónusát, érzelmileg." - mondja Danny.

Az album további kulcsnótái közé tartozik még a "Nothin", mely egy alkohol mámoros, összetört szívû ember elvesztett szerelméhez intézett telefonhívásáról szól ("mindannyian átéltük már ezt" - mondja Danny). Aztán ott van az "If You Ever Come Back", mely szerint mindig nyitva kell hagyni az ajtót, hogy szerelmünk visszatérhessen hozzánk, és a címadó felvétel, a "Science & Faith", mely továbbviszi a szerelem elsõbbségét az általános egyenletben.

"Megpróbálunk mindig olyan szinten támadni mindezen témákkal, amivel még optimisták maradhatunk." - hangsúlyozza Danny. "A legösszetettebb érzelmekkel foglalkozunk a lehetõ legegyszerûbb módon, ez az, amivel mi megküzdünk ezekben a dalokban."

"Elsõ hallásra az, hogy csak a téma számít, talán sivárnak hangzik." - teszi hozzá Mark. "De úgy gondolom, hogy írnek lenni mindig egy halk reménnyel jár. És meg tudsz birkózni dolgokkal. Az ír emberekkel, mindegy milyen rosszra fordulnak a dolgok, mindig össze tudod szedni magad, és tovább tudsz lépni."

Többek közt a "We Cry", a "Breakeven" és a "The Man Who Can't Be Moved" címû slágerekkel, a 2008-as "The Script" címû debütáló lemezük egyenesen a #1 pozícióban landolt a brit és ír albumlistán, melynek hatására Paul McCartney személyesen kérte fel õket amerikai stadion turnéjának elõzenekarává. Az album háromszoros platinalemez lett Nagy Britanniában, nyolcszoros platina Írországban és platina Ausztráliában. Amerikában már 2,2 millió kislemezt adtak el, és tavaly õsszel teltházas turnét is adtak az Államokban, ahol az év legtöbbet játszott Hot AC formátumú dala a "Breakeven" volt. Angliában a "The Many Who Can't Be Moved" #1 airplay sláger volt. Ennél kevesebbet a "Science & Faith" albumtól se várjunk.

A The Script Danny O'Donoghue-ból (ének/billentyû), Mark Sheehanbõl (gitár) és Glen Powerbõl (dobok) áll.