2024.04.19. - Emma

Vaya Con Dios: Comme On Est Venu

Vaya Con Dios: Comme On Est Venu
Az elsõ alkalom, amikor színpadon énekelt, egy Jacques Brelrõl szóló musical elõadásán volt. Most, 25 évvel késõbb Dani Klein, a Vaya Con Dios hangja, végre elkészítette legújabb albumát, ráadásul francia nyelven.

Ez egy olyan rizikó, mint mondja, melyet sosem vállalt volna. Csak mosolyogva tud visszaemlékezni arra, hogy egyszer egy újságírónak azt mondta, a dalai azért is készültek szinte kizárólag angol nyelven, mert nem szeretett volna versenyezni a nagyszerû francia dalszerzõkkel.
Azonban két évnyi, a legjobb zenészek társaságában végzett megállás nélküli munka és a dalszövegek miatt álmatlanul töltött éjszakák után, elkészült a Comme on est venu, mely kész bizonyítani, hogy egy erõteljes, érzelemmel telített és költõi líraisággal kevert hang a nyelvi korlátok legyõzésével is képes lenyûgözõt alkotni. Az új album Magyarországon 2010. május 31-én látott napvilágot.

Több mint 20 éve történt, hogy Dani Klein, Dirk Schoufs és Willy Lambregt megjelentette Gypsy-blues triójuk, a Vaya Con Dios debütáló albumát. Nemcsak zeneipari szakértõk, de még barátaik is azt mondták nekik, hogy soha nem fognak eljutni sehová ezzel a zenével: az akusztikus hangzás túlságosan nehezen kategorizálható és túlságosan nehéz eladni.

Õk azonban határozottan eklektikusak maradtak: a blues-zal átitatott lounge, a latinnal beoltott pop és a memphisi soul keveredett zenéjükben. És az elsõ szexi, pimasz slágertõl, a Just a Friend Of Mine-tól kezdve az együttes hatalmas népszerûségre tett szert Belgiumban. Két évvel késõbb, a Night Owls címû második albumuk megjelenésével nemzetközileg is hírnevet szereztek maguknak. A zenerajongók szomjaztak az ütemes soulzenére a rádiós listákat uraló szintetikus New Wave után, melynek köszönhetõen a belga banda gyorsan felkapott lett, és ontották magukból az olyan slágereket, mint a tempós, gitáros Nah Neh Nah, és a lassú, fülledt Dani Klein klasszikus What's a Woman.

A soha véget nem érõ turnék és TV-s fellépések során a közönség továbbra is meglepett és elragadtatott volt attól, hogy találkozhatott a belgával, akinek hangja leginkább egy déli bluesénekesnõéhez volt hasonló. Két évtized után ez a hang még most is ugyanúgy szól. Mély, hangulatos és teljesen magabiztos: Dani Klein hangja még azután is a füldeben cseng, miután a CD már rég véget ért.

A hírnévnek azonban, mint tudjuk, ára van, és a nyomás hatására az együttes hamarosan feloszlott. Nem sokkal késõbb Dirk tragikus hirtelenséggel elhunyt, így Daninak össze kellett szednie magát és meg kellett honzia egy nehéz döntést. Végül tovább folytatta a zenélést Vaya Con Dios néven szóló elõadóként, így tisztelegve mindazon zenészek elõtt, akik megalkották az együttest és akik segíteni akartak a folytatásában.

Egyértelmûen jó döntés született. Három albummal és két válogatáslemezzel késõbb a Vaya Con Dios már több mint 10 millió albumot adott el, és számtalan rajongóra tett szert világszerte. Dani slágerei, mint a Puerto Rico, a Heading for a Fall és a Don't Break My Heart, dalszövegükben is változtak: mélyen átérzett, költõi sorokat hallhatunk, melyek a megszakadt kapcsolatokról, makacs visszautasításokról panaszkodnak.

A Comme on est venu folytatja a hagyományokat. Kifejezve olyan nagyszerû, francia nyelvû dalszerzõk iránti rajongását, mint Jacques Brel, Georges Brassens és Barbara, Dani metaforikusan énekel a szerelemrõl, mint hajótörésrõl, az egyszerû szépségrõl, mely csillapítja a bánatot, és - a címadó dalban - az életrõl, a halálról, és arról a jelentéktelenségrõl, mely a kettõ között van.

"Egy kicsit visszatérek a gyökereimhez." - mondja Dani, aki francia énekeseket hallgatva nõtt fel. "Olyan, mintha visszamennék a legelsõ mûvészekhez, akik hatással voltak a zenémre."

Tinédzserként azonban - olyanok zenéire táncolva a brüsszeli szórakozóhelyeken, mint Otis Redding és Aretha Franklin - Danit elvarázsolta a soul zene is. "A rhythm & blues valóban az erõteljes hangokról és groovos ritmusokról szól, miközben a francia daloknál a dalszövegek azok, amik igazán fontosak." - mondja. Dani mindig is megrpóbálta e kettõt összeházasítani, és a Comme on est venu egy tökéletes kombinációja lett ennek a két zenei stílusnak.

A kulcs a zenei együttmûködõk voltak a megfelelõ dalszövegekhez. Dani a legtöbb dalt különbözõ, tehetséges zenészekkel közösen írta ezen az albumon, mint például Manuel Istace (vagy ismertebb nevén Uman) és Luc Weisser (aki a Don't Break My Heart címû korábbi slágert is írta, valamint 4 dalt az új lemezen).

"Igazán szeretem, amiket Uman ír, és ettõl biztonságban éreztem magam." - magyarázza Dani. Carmelo Prestigiacomo, aki írt már Daninak korábban is dalokat, mint pl. a Time Flies, "egyszerûen eljött az otthonomba a stúdiófelszerelésével, és elkezdett játszani valamit - csak játszott, játszott, játszott, és én elkezdtem énekelni. Aztán váratlanul elkezdtem írni és a dal megszületett azonnal. De aztán más daloknál néha több mint egy évig is eltartott, hogy megtaláljam a megfelelõ mondatot." Luc Weisser francia dalai megragadtak Dani fejében az elsõ pillanattól kezdve, ahogy meghallotta õket 20 évvel ezelõtt, de csak most jött el az ideje, hogy elénekelje néhányukat.

A fenti tehetségeken felül két élõ legenda is közremûködik a Comme on est venu lemezen, mindketten Belgiumból: Toots Thielemans, a világhírû jazzista, aki 50 évvel ezelõtt a szó szoros értelmében újra felfedezte a harmonika-zenét, az Il restera toujours címû dalban zenél, míg a jazz gitár virtuóz Philip Catherine a La vie c'est pas du gâteau-ban hallható.

A francia dalszerzõk elõtti újabb tiszteletadásként a Comme on est venu lemezen két feldolgozás is szerepel a legendás Leo Ferré énekes-dalszerzõtõl. Az egyik, a Vingt ans, Ferré egyik eredeti kompozíciója, míg a másik, a Pauvre Rutebeuf egy vers, mely egy 13. századi párizsiról, Rutebeuf-rõl szól, amit Ferré zenésített meg.

Az album megrendítõen zárul egy instrumentális felvétellel, melyet Dani édesapja, Charles Schoovaerts írt, aki röviddel azután hunyt el, hogy ez a felvétel elkészült.

Mindez az eklekticizmus egy erõs producert kíván meg, így végül Dani Klein fia, Simon Schoovaerts (aka DJ Le Saint) vállalta magára ezt a szerepet, aki olyan zenészeket kért fel az album elkészítéséhez többek közt, mint William Lecomte, Salvatore La Rocca, Hans van Oosterhout, Red Gjeci, Tim De Jonghe, Francis Perez, Rony Verbiest és Bruno Castellucci, hogy a tökéletes hangzást és atmoszférát csöpögtessék a projektbe. Mindez azonban nem jött volna létre Daniel Léon, a brüsszeli Igloo Studio hangmérnökének segítsége nélkül.

A dalok írásán és felvételén túl Dani zenészeivel együtt a turnézást sem hanyagolta el az évek során. Megállás nélkül járta a világot Isztanbultól Helszinkiig, Jeruzsálemtõl Monterálig, Szent Pétervártól Bejrútig és újra vissza, így a Vaya Con Dios már többszáz koncertet adott több mint 40 országban. Legtöbbjük teltházzal futott.

Így nem kétséges, hogy már készen áll következõ világkörüli turnéjára is, mely során Budapestre, a Syma csarnokba is ellátogat 2010. szeptember 1-én, hogy bemutathassa a Comme on est venu album dalait és korábbi nagy slágereit is élõben egy kabaré stílusú showban, ahogy még sohasem láthattuk õt korábban.

Azok, akik ismerik a Vaya Con Dios tekintélyes zenei katalógusát észrevehetik majd, hogy a Comme on est venu albumon sokkal több a nagyzenekari hangszerelés, vonósok és kürtök özönével, de ugyanakkor groovos launge ütemeket is felfedezhetünk alkalmanként.

"Az emberek, akik már hallották ezt az új lemezt, azt mondják, hogy még mindig nagyon Vaya Con Dios-os a hangzása," - mondja mosoylogva Dani - "ami egészen elképszetõ."

Nem igazán. Megváltoztathatod a nyelvet, de nem változtathatod meg Dani Klein elhivatottságát, hangját és szenvedélyét.