2024.04.18. - Andrea, Ilma

Válogatás - Beugró - 2008 tavasz (3DVD)

Válogatás - Beugró - 2008 tavasz  (3DVD)
Pokorny Lia, Kálloy Molnár Péter, Rudolf Péter, Szabó Gyõzõ és az elengedhetetlen játékmester, Novák Péter igazi sikersorozattal büszkélkedhetnek, hiszen a tévécsatornáról tévécsatornára vándorló Beugrót hûségesen követik a spontán humort és színházat kedvelõ nézõk.

Igaz, ahhoz, hogy a sajátos társulat összeálljon és összekovácsolódjon, számos adásnak le kellett mennie és jó néhány játéktípusnak ki kellett forrnia magát. Az elsõ évad Beugró 2008 tavasz címmel a kezdeteket idézi fel.
Az elsõ évad Beugró 2008 tavasz címmel a kezdeteket idézi fel. Találkozhatunk olyan játékokkal, amik csak ebben az etapban kaptak helyet, láthatjuk, miként zajlottak kezdetben a mai napig is meghatározó Zsebszöveg és a Kétlövetû típusú játékok, s azt is, hogyan formálódott a Záróakkord, a produkció zenés bravúrja. Itt elsõ körben egy adott témáról kellett énekelnie a színészeknek, úgy, hogy egymás után mindenki csak egy szót önthetett dalba. Majd jött a csavar, amikor a négyes szólistát választott, a többiek kísérõzenekart alakítottak, s nem csak a dal tartalmát kapták meg fixen Novák Péter játékmestertõl, de a zenei mûfajt is. Így született magyar nóta az ellenõr által megbüntetett utasról, illetve így kapott kozák kórus-kíséretet egy nõnapi fellépést felelevenítõ történet, hogy a rock’n’rollba oltott áramszünetrõl már ne is beszéljünk!

Szintén zenei kuriózumról beszélhetünk a Kezdjük újra esetében, amikor egy párizsi-vásárlást zavarnak le a színészek operett és opera formájában egyaránt – szédületesen vicces áriázások és hanghajlítások közepette. Sõt, a kimaradt jelenetek között találunk egy, a hivatalos adásokban sem látható játékot: a Tárgyesetben a játékmester különféle eszközöket ad a szereplõknek, akiknek – úgy, mint a Zsebszöveg esetében az oda nem illõ mondatokat – itt a történethez egyáltalán nem passzoló kellékeket kell beépíteniük a sztoriba. (Furcsa, hogy ennek nem lett folytatása, de legalább két attrakció korongra került.)

Az elsõ évad 13 része több vicces, muzsikust parodizáló jelenettel bír, van, amikor Kálloy Molnár Péter és Rudolf Péter buzukit pengetnek, máskor Szabó Gyõzõ orgonázik.

Már az elsõ évadban is üdítõen hat, amikor vendégmûvész csatlakozik az eredeti felálláshoz: Kálloy Molnár Pétert egy adásban Gesztesi Károly helyettesíti, aki rutinjával hamar beilleszkedik a többiek közé, ám Oroszlán Szonja beugrása Szabó Gyõzõ helyére, több mint kellemes meglepetés. A színésznõ hibátlanul hozza az egyik legnehezebbnek tûnõ játékot, a Váltólázat, amiben szinte percrõl-percre más hangulatban kell folytatni a rögtönzött szerepet, de bravúros a Narrációban is, amikor szereplõtársa tetteit kell meghatároznia úgy, hogy õ jöjjön ki gyõztesen az adott helyzetbõl.

A 3 DVD-n helyet kapó elsõ évad harmincperces epizódjai mellé két további ráadást is pakoltak a szerkesztõk. Az egyik egy bõ félórás, kimaradt jelenetekbõl összegyúrt csokor (igaz, a 13. rész szintén a vágószoba padlóján maradt szösszenetekbõl állt össze, de aggodalomra semmi ok, nincs átfedés!). A másik csemege, a hagyományos 4:3-as tévé-képarányú felvételekkel ellentétben valós szélesvásznú képpel büszkélkedõ, közel félórás werkfilm. Ennek segítségével bekukkanthatunk a kulisszák mögé, a színészek mesélnek a kollégáikról és megleshetjük a színpadra lépés elõtti szertartást is. Kiderül, mivel ugratják rendszeresen Pokorny Liát a többiek, ki atyáskodik a többiek felett és megtudhatjuk, melyik színész személyisége hasonlít leginkább a mûsorvezetõéhez. Kálloy Molnûr Péter pedig nem csak mesél, de zenél is: a Pesti álom címû lemezérõl énekli Az utolsó címû szerzeményt, mely tökéletes aláfestése a werkfilm záró képsorainak.

Tracklista

1. DVD
1–5. rész

2. DVD
6–10. rész

3. DVD
11–13. rész
+
Kimaradt jelenetek – adásba nem kerültek
+
Werkfilm