2024.04.25. - Márk

Train - Save Me San Francisco

Train - Save Me San Francisco
15 éves fennállása alatt a "Drops of Jupiter (Tell Me)" címû Grammy-díjas dallal és a slágerlistás "Meet Virginia" és "Calling All Angels" címû nótákkal a Train egyértelmûen nyomott hagyott már a zenetörténelemben.

Az 1994-ben, San Franciscoban alakult, többszörös platinalemezes együttes mögött hosszas, sikerekben dús, de olykor fárasztó út áll. 2006-os "For Me, It's You" címû albumuk megjelenése után három éves szünetett tartott a banda, ami alatt sikerült újra felfedezniük magukat a srácoknak.
2010-ben az ötödik stúdióalbumuk, a "Save Me San Francisco" is ezt a nagy egymásra találást tükrözi, hiszen a fiúk kezdeti rockos hangzásukhoz tértek vissza, amely egykoron befutott elõadóvá tette õket, és ennek köszönhetõen a banda jobb lett, mint valaha.

Ha megnézzük a banda múltját, akkor nem érhet minket meglepetésként, hogy San Francisco kiemelt szerepet kapott az új korongon. A kaliforniai metropolisz mindig is a szíve csücske volt az együttesnek, hiszen nagyban meghatározta annak zenei identitását és gyökereit. "Minden hálánk San Fransiscoé, mert ha nem fogadott volna vissza minket, akkor senki sem tette volna meg ugyanezt." - magyarázta Monahan. "Tulajdonképpen ez az album a mi tiszteletadásunkat és köszönetünket fejezi ki, illetve azt, hogy szükségünk van San Franciscora, hogy még mindenki elõtt rábólintson a munánkra. Életünk legjobb idõszaka volt, - mégha akkor ezt nem is tudtuk - amikor San Franciscoban éltünk és probáltuk a bandát összehozni."

A címadó dal, a "Save Me San Francisco" egy önéletrajzi szám, amely számba veszi a Train kezdetét, és nem csak az album szellemiségét testesíti meg, hanem az együttes lelkületét is feltárja. A szám a hármas szerény kezdetét dolgozza fel a 90-es évek közepétõl egészen addig a pillanatig, amíg Monahan elköltözött a városból. "Az én életemhez kötõdik a legjobban, de Jimmy, Scott és én is annyi mindenen mentünk keresztül az elõzõ 14-15 év során, hogy természetesen õket is érínti, mert már õk sem laknak San Franciscoban, és mindannyiunknak nagyon hiányzik."

2009 májusát és áprilisát Londonban, a Kensaltown Studiosba zárkozva töltötte az együttes Martin Terefe (KT Tunstall, Jason Mraz, James Morrison) producer társaságában, aki Monahan szerint nagy segítség volt "az elsõ lemez gyökereihez való visszatérésben". "Üdítõ változatosságot jelentett a környezet, amit Martin létrehozott nekünk." - nyilatkozta Monahan. "Csak elismerni tudom a hozzáállását, mert tényleg nagyon jó abban, amit csinál. Életemben nem szórakoztam még ilyen jól, mint ennek az albumnak a készítése során. Hét lemezen dolgoztam eddig, de ez volt a legizgalmasabb mind közül."

A "Save Me San Francisco" a Train organikus hangzásához nyúl vissza, felidézve a bluesos, helyenként folk elemekkel is átitatott rock zenét, amelynek köszönhetõen felkerültek a térképre. "Eléggé egyszerû." - magyarázta Monahan. "De nagyon klassz, mert rengeteg fülbemászó dallam és riff van benne, ami szerintem sokkal fontosabb, mint bármilyen stúdió trükk. Kicsit olyan, mintha visszafelé mennénk, azért hogy elõrébb jussunk." Ebbõl kifolyólag illõnek látszik tehát, hogy a "Save Me San Francisco" dalainak témái sincsenek túlbonyolítva, pont mint annak hangzása. Monahan a szerelem õsrégi ideájáról jellegzetes stílusában írt, és elmondása szerint az album "a szerelem minden formájáról szól."

"Vannak bizonyos számok, amelyeknél szándékosság nélkül szinte mindig megjelent egy ismétlõdõ motívum." - mondta Monahan. "Többnyire nem úgy írtam a dalokat, hogy 'ez emlékeztet egy helyzetre, amiben benne voltam', hanem inkább a saját megfigyeléseim vettem alapul, hogy bizonyos dolgok hogyan zajlanak az életben, legyen az a saját vagy más szemszögébõl elmesélve."

Mostanában egyre ritkábbak az igazi, életüket a zenének szentelõ mûvészek, de most, másfél évtizedes együttlét után, a Train eddigi legnagyobb erõfeszítésével vág bele, hogy bebizonyítsa ennek ellenkezõjét. Monahan elismeri az együttes eredményeit, és több mint hálás azért a sikerért, amit elértek. Ugyanakkor egy olyan tökeletességre törekvõ banda esetében mint a Train, Monahan most is magasra teszi a mércét, és reméli, hogy rajongóik most is csatlakozni fognak hozzájuk.

Tartalom:

01. Save Me San Francisco
02. Hey, Soul Sister
03. I Got You
04. Parachute
05. This Ain't Goodbye
06. If It's Love
07. You Already Know
08. Words
09. Brick By Brick
10. Breakfast In Bed
11. Marry Me
12. Half Moon Bay