2024.03.29. - Auguszta

Magna Cum Laude: Jubileum

Magna Cum Laude: Jubileum
Nehéz a zenekart nem szeretni, igaz, nem is szabad teljesen komolyan venni. Ezt bizonyítja a gyulai Magna Cum Laude tíz éves jubileumi fellépését lemezbemutatóval összekötõ koncert-DVD is. Mezõ Misi szinte összes ásványvízfogyasztását látjuk, számos snittbe egy oda nem illõ színpadtechnikus vagy éppen egy operatõr csúszik be, de a kulcspillanatokat sem sikerül tökéletesen megörökíteni (pl.: hiába mondja, nem átható az énekes leszakadt cipõtalpa). Ciki? Dehogy. Mondtam, hogy nehéz a zenekart nem szeretni, igaz, nem is szabad teljesen komolyan venni.
A borító nem hazudik: a valódi 16:9-es kép jól mutat a szélesképernyõs tévéken, a sztereó mellett pedig Dolby Digital 5.1-es hangot is választhatunk a százperces koncertfilmhez, melyre ugyanaz a kettõsség jellemzõ, mint az együttes dalaira. Nem egy önmagától és a világtól elszállt sztárcsapatról van szó, a fiúk úgy jönnek ki az öltözõbõl, mintha egy barátságos focimeccsre indulnának. Kell ugyan pár dal, míg többé-kevésbé mindegyiküknek sikerül feloldódniuk, pedig több száz koncert van a hátuk mögött. Más kérdés, hogy valószínûleg ekkora színpadon és ennyi ember elõtt még sosem játszottak. A közönség szeretete, az, hogy egy emberként tapsolnak vagy ringanak a dalokra, illetve kórusként visszhangozzák azokat, jó hatással vannak a zenekar tagjaira.

Bár az évtizedes munkásságból a többség alig néhány évet észlelt csak, a slágerekben gazdag esztendõk sora meghozta azt az ismertséget, amiért oly’ sokáig dolgoztak a fiúk. A 2003-as bemutatkozó albumuk, a Hangolj át épphogy felkerült a MAHASZ Top 40-es listájára, a 2006-os Minden állomás viszont nemcsak a legjobb 15 közé került, de aranylemez lett és a Fonogram díjkiosztón az Év lemezének kiáltották ki. Az egy évvel késõbbi Magnatofon szintén a 12. helyig jutott, míg az idén kiadott 999 címû korong az elsõ helyen végzett!

Mivel nem csak jubileumot ünnepeltek, de lemezbemutatót is tartottak a fiúk, ennek értelmében a mûsor közel felét teszik ki a 999 címû korong dalai. Sõt, a címadó szerzeménnyel indul az est, ami tökéletes választás: lendületes, dallamos és remekül összefoglalja a zenekar történetét. Az elsõ zenei kikacsintásra sem kell sokat várni: a második dalban, az aranylemezes Minden állomásról való Adnod kellben Szabó Tibi gitáros Deep Purple-t idéz. A sajátos téma- és címválasztások közül kiemelkedik a Gondatlanságból elkövetett emberölelés és a válság ihlette Gazdasági recepció.

A hölgyek elengedhetetlen ihletõi a könnyûzenének, a fiúk viszont szinte minden módon megemlékeznek a szebbik nemrõl: a szeretni való némberektõl (Átkozott nõk) és a kihasznált csajoktól (Engem nem lehet szeretni) kezdve a nagy érzelmeken (Hatalmas a szíved) át az édesanyáig (Ne félj, Mama), illetve a lánygyermekig (Elõre bocsánat Dézi) gazdag a kínálat.

A Magna Cum Laudét a jubileumon vonósnégyes és fúvósszekció is erõsíti, a zenei paletta kiszélesítésérõl pedig a tankcsapdás Lukács Laci, illetve a harmonikás Márió gondoskodnak. Elõbbi a Beatles-tõl ismert Eleanor Rigby-t küldi zúzdába, miközben Szabó Tibivel felelevenítik az egykori Derrick címû krimisorozat zenéjét, s mintha a Metallica Enter The Sandman-jének akkordjai is felsejlenének… Lukács még egy dal erejéig marad, részvételével a Színezd újra címû MCL-sláger szintén új értelmet nyer. Márió a záródalnak szánt Vidéki sanzont színesíti harmonikajátékával, mely korrekt befejezése a jubileumi estnek. (Kár, hogy Sub Bass Monster nem tette tiszteletét és nagyon hiányzik a Lehet, hogy eltört címû siker.)

Az extrák közt viccesek a rajongók nyilatkozatai, beleshetünk a próbára, gyorsított felvételen megleshetjük a színpadépítést és megnézhetjük az Engem nem lehet szeretni vegetáriánusoknak egyáltalán nem ajánlott klipjét is.

Tracklista:
1. Intro
2. 999
3. Adnod kell
4. Nóra
5. Átkozott nõk
6. Ne félj, Mama
7. Hatalmas a szíved
8. Engem nem lehet szeretni
9. Visszhang
10. Te légy most
11. Régi sziget
12. Gazdasági recepció
13. Pálinka dal
14. Eleanor Rigby (közremûködik: Lukács Laci)
15. Színezd újra (közremûködik: Lukács Laci)
16. Minden állomás
17. Elõre bocsánat Dézi
18. Át a városon
19. Se kép, se hang
20. Gondatlanságból elkövetett emberölelés
21. Vidéki sanzon (közremûködik: Márió)
+
Így készült
+
Rajongók
+
Próba
+
A koncert napja
+
Engem nem lehet szeretni – videoklip