2024.04.20. - Tivadar

Anita: Álmokon túl

Anita: Álmokon túl
Sárközi Anita annak idején elõbb nyert külföldi zenei megmérettetésen, mint idehaza. Csodaszép és egyben precíz énekhangjának (no meg egy hibátlan feldolgozásnak) köszönhetõen a magyar Whitney Houstonként emlegetett énekesnõ Janicsák Istvánnal és csapatával készíthette el bemutatkozó nagylemezét.
A kezdeti sikerek után hosszú csend következett, amit egy hangos elismerés-sorozattal kísért Demjén-feldolgozáslemez követett. Anita elõadásában Rózsi dalai valósággal újjászülettek, nem csoda, hogy a 2000-ben megjelent Csak a vágy… feliratú nagylemezt két évvel késõbb követõ Vallomások is részben a Bergendy és V’Moto-Rock kulcsfigurájának repertoárjából szemezgetetett. A következõ Anita feliratú hanghordozó – menetrend szerint – két esztendõvel késõbb, azaz 2004-ben ugyan a Best of címet viselte, s az elõzõ két korongról csemegézett, egy megamix-szel, néhány külföldi szerzemény magyar nyelvû változatával és egyéb csemegékkel büszkélkedett.

Úgy tûnt, Anita ismét hosszabb idõre hátat fordít a könnyûzenének. S tényleg, ezernél is több nap telt el, mikor pályafutása két évtizedét egy újabb anyaggal ünnepelve tért vissza a még mindig varázslatos hangú elõadó. Anita Álmokon túl címû korongja ugyan most sem nélkülözi a Demjén-örökséget, ráadásul a legerõsebb darab a Szolnoki Péter vokális alapjára épített Legyen ünnep, ezúttal a Szûcs Norbert és Janicsák István szerzõpáros viszik a prímet. Igaz, Szûcs Norbert több nemzetközi slágergyárostól kaphatna (v)állveregetést: a Várlak még a Mark Taylor és Brain Rawling producerpárost idézi (az õ nevükhöz fûzõdik például Cher Believe vagy Lionel Ritchie Angel címû sikere), a Bennem bízhatsz pedig a Whitney Houstonnal, a Destiny’s Childdal és Michael Jacksonnal is dolgozó Rodney Jerkins stílusában született.

Hivatalos külföldi adaptációként a nyolcvanas éveket meghatározó Stock-Aitken-Waterman trió egy kevésbé ismert elõadójának, Soniának a dala, valamint Lara Fabian lírai tétele került elõ – magyar szöveggel. A gondolj rám musicalszerû világa lehetõséget biztosít a nagyszerû énektudás komolyabb megismeréséhez, de kiválóan érvényesülnek a hangbéli adottságok a Falusi Mariannal rögzített Ha újra kezdenénk címû duettben is.

A ráadások közül a Retromix erõltetett, az öt dal közül egyedül az Életem a tánc mûködik ma is, ennek az újraértelmezése szerencsésebb lett volna. A 2004-es Szerelemix viszont négy év távlatából is elismerésre méltó. A babonából 12+1-es trackként feltûntetett Contact címû musicalbõl való, Lou Bega stílusát felelevenítõ Fohász újabb zenei stílusban engedi érvényesülni Anitát, aki a lemezindító Várlak még címû darab Spigiboy remixével zárja a korongot.

Mindenáron megfelelni vágyás árad Anita új lemezébõl, akik popkaméleonként igyekszik bebizonyítani, hogy nem fogott ki rajta az idõ, és bármilyen divatos trendben otthonosan mozog. Ettõl pedig számomra nem õszinte, sokkal inkább kiszolgáltatottnak tûnik ez az anyag. Anita kiváló énekesnõ, ehhez kétség nem fér. Akik szeretik, azok akkor is el fogják ismerni, ha nem kíván behódolni a divatnak. Simán készíthetne egy egész nagylemezt olyan stílusban, mint az itt hallható, Szolnoki Péter vokál-alapú támogatásával született Legyen ünnep! Rendhagyó volna, izgalmas és telt házas, vastapsos koncerthez méltó. Lehet, hogy a zenei tévék és rádiók nem csapnának le rá, de több év múlva is elõ lehetne venni, meg lehetne hallgatni. S az ember bólintana és azt mondaná: idõtálló, mint Anita hangja.

Tracklista:
1. Várlak még
2. Lehetne olyan…
3. Porcelánszív
4. Bennem bízhatsz
5. Túl nagy a világ
6. Védtelen szívem
7. Gondolj rám
8. Álmokon túl
9. Ha újra kezdenénk
10. Legyen ünnep
11. Anita Retromix
12. Szerelemix
12+1. Fohász
14. Várlak még (Spigiboy radio mix)