2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Jay-Z: The Blueprint 3

Jay-Z: The Blueprint 3
Jay-Z legújabb albuma, a 'The Blueprint 3' szeptember 8-án került a lemezboltok polcaira. Olyan nagyágyúkat hallhatunk rajta, mint Alicia Keys, Rihanna, Kanye West, Young Jeezy, Kid Cudi, Pharrell, Mr. Hudson vagy Swizz Beatz. A lemez hallgatása közben a színvonal egyre csökken: egyértelmûen az elsõ öt dalt (What We Talkin' About, Thank You, D.O.A. (Death of Auto-Tune), Run This Town, Empire State of Mind) érdemes kiemelni az egész albumról. Az Alicia Keys-szel közös 'Empire State of Mind' viszi a prímet, Jay nem is találhatott volna jobb énekesnõt a dalhoz, melybõl simán lehetne világsláger, akárcsak a 'Run This Town'-ból. És ha már 'Run This Town': nem tudtam végighallgatni a dalt Rihanna érces, már-már fülsüketítõ sipákolásától.
Szimplán rossz a hangja, ez van. Vérzik emiatt a szívem, hiszen mennyivel jobb lett volna, ha például Beyoncé vagy Fergie énekelné RiRi részét a dalban...

Valójában nem is lehet albumnak tekinteni a lemezt, hiszen semmiféle logikai vagy érzelmi összeköttetést nem fedeztem fel a dalok között.

Jay-Z az elejétõl nyomja, az ötödik daltól egyre gyengébben, megszokott alapokkal, a legvégére pedig berak egy olyan számot, amitõl meghalni támad kedvem. Ez a Mr. Hudsonnal közös 'Young Forever', ami valóban olyan szomorúra sikeredett, hogy legszívesebben kiugranék a nyolcadikról. A dal önmagában nem lenne rossz, de egyáltalán nem illik bele a lemez koncepciójába és stílusába sem. És hogy pont ez legyen a záró nóta? Vicc.

Összességében aki eddig szerette a New York-i fenegyereket, az nem fog csalódni, de abban biztos vagyok, hogy Jay ezzel a lemezzel nem tesz szert túl sok új rajongóra...

Tracklista:
1 What We Talkin' About
2 Thank You
3 D.O.A. (Death of Auto-Tune)
4 Run This Town
5 Empire State of Mind
6 Real as It Gets
7 On to the Next One
8 Off That
9 A Star Is Born
10 Venus vs. Mars
11 Already Home
12 Hate
13 Reminder
14 So Ambitious
15 Young Forever