2024.04.24. - György

Britney Spears: The Singles Collection

Britney Spears: The Singles Collection
Legutóbbi albumát (Circus) nagyjából egy éve adta ki, idén pedig egy karrierösszegzõ koronggal ajándékozott meg minket, amelyre a legnagyobb slágereit válogatta össze, plusz egy új dalt, a mindenki számára ismerõs number one slágert, a 3-t. Az albumon 18 track hallható, kronológiai sorrendben, a nyitó dal pedig a már, említett 3 címû felvétel. Karrierje kezdetén dalai a bubblegum pop kategóriába tartoztak.A svéd Max Martin-nal, az akkoriban szinte még csak hazájában elismert producerrel kezdett el dolgozni.
A …Baby One More Time(a 99-es év legjobban fogyó kislemeze), mára már ikonikussá vált klipjében ártatlan diáklányként pózolt és vált milliók példaképéve, a további dalaival(You Drive Me)Crazy, Born To Make You Happy) szintén ráerõsített erre a vonalra és igazi tinibálvány vált belõle. Az állítólagos szüzessége is tökéletesen illett a koncepcióhoz, ami nagy visszhangot váltott ki a médiában. Következõ lemeze Ooops!...I Did I Again címmel került a boltok polcaira. Szintén minden lista elsõ helyén landolt és olyan popklasszikusok szerepelnek rajta, mint a címadó dal vagy a Stronger.

A látványos stílusváltás 2001-ben következett be, amikor az MTV mûsorára tûzte az I’m A Slave 4 U videóklipjét. A fülledten erotikus kisfilmben Britney szexi nõként vonaglott, jelezvén, hogy túl van a tini korszakán és új fejezet következik. Az albumra (Britney) hip-hop és r&b dalok kerültek a jól megszokott popos stílussal fûszerezve. Darkchild, Pharrell Williams és Justin Timberlake is megtalálható a producerek között. Ekkoriban ért véget az énekesnõ kapcsolata Timberlake-kel, valamint elsõ filmje is elkészült Álmok útján címmel, ami kritikai szempontból karrierje mélypontja volt. A filmben több dal is elhangzott Britney legújabb anyagáról, mint például az I’m Not A Girl, Not Yet A Woman, amit a kritikusok a legjobban sikerült balladájaként tartanak számon. A Boys címû dalának is van filmes kapcsolódása, az Austin Powers széria harmadik részében hangzott el, amiben Britney is feltûnt egy röpke jelenet erejéig. Brit-re mindig lehetett számítani az MTV díjátadókon, elõadásai mindig nagy médiaérdeklõdést váltottak ki, de a csúcspont kétség kívül a 2003-as show Madonnával megesett smárolós jelenete volt, ami bekerült a popzene nagy könyvébe. In The Zone albumát a Madonnával felturbózott Me Against The Music-al vezették fel. Hip-hop és elektronika keveréke jellemezte az új anyagot, amit R. Kelly vagy éppen Moby jelenléte garantált. Britney itt érte el eddigi legnagyobb szakmai elismerését, a Toxic címû dalát Grammy-vel jutalmazták. Ezután Brit kicsit elengedte magát és gyorsan összeházasodott gyerekkori barátjával, Jason Alexanderrel 55 órára. A menedzsment nem gyõzött magyarázkodni, de a jó kislány image immár végleg a múlté volt. Kevin Federline következett, akinek két gyermekét köszönheti (mást nem nagyon) Házasságuk két év alatt romlott meg és Brit padlóra került. Ez volt az az idõszak, amikor nem telt el úgy nap, hogy ne hallottunk volna valamilyen botrányról vele kapcsolatban. Ittas vezetés, drogelvonó, féktelen bulizás (Paris Hilton-nal és Lindsay Lohan-nel megspékelve). A legszomorúbb, máig emlékezetesek momentumok azonban a hajának kopaszra borotválása és az esernyõvel elkövetett paparazzi-támadása. Elveszítette gyerekeinek felügyeleti jogát és a szemünk láttára jutott elmegyógyintézetbe. 2007-ben jelent meg a Blackout (A Times magazin az évtized ötödik legjobb albumaként rangsorolta), ami már teljesen az elektronikának lett szentelve és kritikai szempontból a legjobb anyaga lett. Olyan elektrohimnuszok kerültek rá, mint a Gimme More vagy a Piece Of Me. Az énekesnõ a dalokban keményen odamondogatott a bírálóinak, valamint a lesifotósoknak, akik megkeserítették az életét. Promóciót nem kapott az album, csak a Gimme More-t adta elõ Brit az MTV gálán, de a show-nak negatív visszhangja volt.

A nagy visszatérését a Circus kapcsán tartják számon. Womanizer, Circus, If U Seek Amy, Radar…mind szép eredményeket értek el a listákon dögös dance dallamaikkal. Nagyszabású turnét tudhat maga mögött, amit nemrég zárt le és az év legjövedelmezõbb koncertsorozata lett. A Womanizer még egy Grammy jelölést is kapott.

Ezzel végig is jártunk egy évtizedes életutat/munkásságot. Most pedig jöjjenek a statisztikák. 10 év alatt több, mint 85 millió hanghordozót értékesített, az amerikai zenetörténet nyolcadik legtöbb lemezt eladott mûvésze és az évtized énekesnõje. A Forbes magazin listája alapján 2009-ben a második legtöbbet keresõ fiatal zenész. Õ az egyetlen énekesnõ, akinek elsõ négy albuma a Billboard csúcsán startolt. Nevéhez további rekordok is tartoznak, amit felesleges bizonygatni, mert egyértelmû, hogy õ az elsõszámú fiatal popikon. Trónjáról többen is próbálták letaszítani sikertelenül…Christina Aguilera-t tartották legnagyobb riválisának, ám be kellett érnie az örök második hellyel Britney-vel szemben. Trónkövetelõi között sokan már a süllyesztõben vannak, mint például Jessica Simpson, aki kétségbeesésében átpártolt a country stílushoz.

Britney Spears karrierje tehát töretlen, sokan támadják hangi képességeinek hiánya és sorozatos palybackelése miatt, ám, aki egy kicsit is utánanéz az énekesnõ szakmai hátterének, belátja, hogy igazságtalanul vádolják. Az tény, hogy neve egy jól jövedelmezõ márkanév lett az évek során, amit a produceri team és a menedzsment irányít. Ettõl függetlenül vagy ezzel együtt a popkultúra szerves része. Reméljük még minimum egy újabb évtizedig megörvendeztet minket zenei jelenlétével(vagy botrányaival). A válogatásalbum kötelezõ darab a rajongók számára, sõt a laikusoknak is illik beszerezni, hogy rálátásuk legyen az elmúlt tíz év legbefolyásosabb pop elõadójára.

Tracklista:

1. “3″ (previously unreleased)
2. “…Baby One More Time” (from …Baby One More Time)
3. “(You Drive Me) Crazy” (The Stop Remix!) (from …Baby One More Time)
4. “Born to Make You Happy” (from …Baby One More Time)
5. “Oops!…I Did It Again” (from Oops!… I Did It Again)
6. “Stronger” (from Oops!… I Did It Again)
7. “I’m a Slave 4 U” (from Britney)
8. “I’m Not a Girl, Not Yet a Woman” (from Britney)
9. “Boys” (The Co-Ed Remix) (featuring Pharrell Williams, from Britney)
10. “Me Against the Music” (featuring Madonna, from In the Zone)
11. “Toxic” (from In the Zone)
12. “Everytime” (from In the Zone)
13. “Gimme More” (from Blackout)
14. “Piece of Me” (from Blackout)
15. “Womanizer” (from Circus)
16. “Circus” (from Circus)
17. “If U Seek Amy” (from Circus)
18. “Radar” (from Blackout / Circus)