2024.04.23. - Béla

Zséda: Rouge Koncert

Zséda: Rouge Koncert
Érthetetlen. Ott, ahol nem spóroltak a zenei kínálaton, a megszólaláson, a látványon, ott miért kell a parasztvakítós letterbox képformátumra voksolni? Azért, mert a klasszikus tévéken jól mutat a szélesvásznú hatás? A képmegjelenítõk jelenlegi piacát uraló 16:9-es tévéken viszont minden oldalról vastag fekete keret szegélyezi a látnivalót. Ehhez a gigantikus, modern és friss produkcióhoz méltatlan ez az idejétmúlt képarány.
Merthogy Zséda koncertje fergeteges és magával ragadó. A nõi lélekbõl merítõ dalszövegek és a kisportolt testû táncosfiúk a hölgyeknek okozhatnak örömöt, míg a teremtés koronáit az est sztárja kápráztatja el.

A magasból alászálló énekesnõ hangjával, mosolyával, tekintetével és nem utolsósorban izgalmas ruháival egyaránt magára vonja a tekinteteket (a nagyszerû sztereó, illetve a Dolby Digital 5.1-es keverés pedig a fülünket ejti rabul). A kétórás buli alatt huszonkét dalt hallhatunk a hatféle öltözékben színpadra lépõ elõadótól. Ráadásul az ismert felvételek nemegyszer újrahangszerelve, zenei gegekkel feldobva csendülnek fel – például a Valahol egy férfi vár során felsejlik a James Bond-motívum, a Szeress most!-ban a Four Tops Loco In Acapulco címû slágerének fúvós-témája kap helyet, az itt debütáló Gloria gitárszólós felvezetése pedig mintha a Queen Love Of My Life címû örökbecsûjét idézné meg.

Parádés színpadkép, zenészek és táncosok sora, LED-tornyok, fellépõruhák a dögös vöröstõl a zöld menyasszonyi öltözékig, lufiesõ, füstgépek és pirotechnika szolgálják a precízen és látványosan megtervezett produkciót, mely a látványon túl természetesen a zenérõl szól.
A karácsonyi lemez kivételével – amirõl bármelyik szerzemény furcsán hangzott volna a májusi fellépésen – az összes Zséda-albumról kapunk dalcsokrot. Természetesen a show harmadát a koncertnek is címet szolgáltató Rouge feliratú nagylemez dalai adják. E korongról valók a kezdõ- (Karma) és a zárótétel (És megindul a Föld), sõt az egy-egy dal erejéig színpadra szólított vendégekkel közös szerzemények is. Igaz, mind a herflis Ferenczi Gyurival énekelt Megárad a szerelem, mind a Bolyki Brothers éneknégyessel elõadott Rajongás kilógnak a sorból.

A legemlékezetesebb pillanatokon viszont lehet vitatkozni. Például ritkán olyan szexi Zséda, mint azon a vörös szófán, melyen a Motelt énekli, bár a ráadásnak szánt És megindul a Föld címû dalnál testhezálló, aranyszínû-flitteres ruciban színpadra emelkedve szintén káprázatosan mutat. Aztán ott van Karsai Zita tánca a Játék a szerelem címû dal közben. Az sem mindennapi, amikor az énekesnõ a közönség feje felett ad elõ egy egyházi éneket. Hangsúlyos a hegedûszólóval induló Mindhalálig mellettem, akárcsak a családon belüli erõszak kapcsán született Ajtók mögött elõadása, illetve a Timbaland stílusában készült Elhagy címû újdonság.

A show mellé két extrát is kapunk. A tízperces interjú sokat akar, de keveset mutat – gyerekorról, karrierrõl, stúdiómunkálatokról, koncertrõl és magánéletrõl esik szó és villan életkép. Ugyanit az RSVP-re kattintva az énekesnõ rajongók kérdéseire adott válaszait hallhatjuk. (Hogy az üzleti életben használt Répondez S’il vous plait, vagyis: Válaszoljon, legyen szíves rövidítése hogy került ide, különösen magyarázat nélkül, érthetetlen.)

Hagyományos, 4:3-as képarányú televízión maximális élmény Zséda Show-ja, ám szélesképernyõs képmegjelenítõn sokat veszít vizuális értékébõl a produkció. Ettõl eltekintve viszont a produkció – különösen sztereóban – nagyon jól hangzik! Ötös, de kétszer aláhúzva!

Tracklista:
1. Intro/Karma
2. Valahol egy férfi vár
3. Ma éjjel
4. Fekete rúzs
5. Titkok a szélben
6. Ágnes balladája
7. Motel
8. Így jó
9. Ajtók mögött
10. Játék a szerelemért
11. Mindhalálig mellettem
12. Forró nyár
13. Elhagy
14. Gloria
15. Mennem kell tovább
16. Valahol (közremûködik Létray Ákos)
17. Mondd, ha érzed
18. Újhold
19. Rajongás (közremûködik a Bolyki Brothers)
20. Megárad a szerelem (közremûködik Ferenczi György)
21. Szeress most
22. És megindul a Föld
+
Interjú
+
Rajongók kérdeznek – Zséda válaszol