2024.03.29. - Auguszta

Sandra: The Platinum Collection

Sandra: The Platinum Collection
Idén ünnepli negyedszázados szólópályafutását a német énekesnõ, Sandra, akinek még 1985-ben, a Maria Magdalena címû slágernek köszönhetõen tanulta meg a nevét a fél világ. Az igazi sikersorozat ’92-ig tartott, a diszkókirálynõ azonban szülési szabadsága után is készített új dalokat, illetve egykori befutóinak újrakevert változataival jelentkezett. Legutóbbi sorlemeze idén látott napvilágot, s mi sem bizonyítja jobban a mostani összegzés korrektségét: a 2009-es Back To Life címû albumról is kerültek tételek a háromkorongos The Platinum Collectionre.
Úgy tûnik, egyszerû, de nagyszerû szabályt követtek a kiadvány összeállítói: pakolj fel mindent, aminek egy igazi rajongó is örülne! A két korszakot átfogó CD-k mellett a legnagyobb sikerek hosszú változatait is megkapjuk. Igaz, ebbõl annyit lapátoltak össze, amennyi nem is fért el a harmadik CD-n. Lássuk, mi mit tud!

Az elsõ, mintegy hetvenhét perces játékidejû lemez az 1985 és 1992 közötti idõszakra fókuszál. A kislemez-sikerekben gazdag húsz dalnak mintegy fele került anno a Német Top 10-be. A termékeny idõszak – akárcsak a CD – a listavezetõ Maria Magdalenával startolt, s az énekesnõ két év alatt hét (!) sikeres kislemezt dobott piacra. Ha az elsõ taktusok és esetleg a dalcímek ma nem is mondanak semmit azoknak, akik akkor voltak fiatalok, az olyan dalok refrénjei, mint az In The Heat Of The Night, a Little Girl, az Innocent Love, a Secret Land, a Hiroshima vagy a Don’t Be Aggressive beindítják az emléke(zete)ket. Lehet mosolyogni és emlegetni, hogy fiatalság bolondság, de ezek a dalok akkor meghatározó részei voltak a nyolcvanas évek magyarországi diszkó-történelmének (is).

A 75 perces második CD az 1992–2009-es idõszak fontosabb tételeit szedi csokorba. Míg a Don’t Be Aggressive és az I Need Love inkább az egykori férj projektjének, az Enigmának zenei hatásaival hódít, addig az azonos idõben készült Steady Me ismét Sandrát engedi a középpontba. Ezen a hordozón kapott helyet a felejthetõ Maria Magdalena ’93 és az emlékezetes Secret Land ’99, valamint a kellemes Such A Shame és az I Close My Eyes. Ám itt sorakozik számos tévedés is, melyeknek oka szinte kivétel nélkül a kihûlt munkakapcsolatban (értsd: Michael Cretu nélkül) keresendõ – The Way I Am, What Is It About Me, In A Heartbeat, What If, Tête à Tête. Csupán a gyerekkórussal rögzített All Your Zombies és a duettek jelentenek üdítõ kivételt. 2006-ban DJ Bobóval, idén pedig a Modern Talkingból ismert Thomas Anders-szel sikerült közös felvételt összehoznia az Ibizán élõ énekesnõnek.

A harmadik korong a The Best Of 12” Versions címet viseli és a hetvenhárom perces játékidõt ritkaságok sora: tizenegy toplistás dal bõvített változata tölti ki. A Maria Magdalena hétperces verziója mellett megtaláljuk az In The Heat Of The Night közel hét és félperces változatát és a Little Girl ötperces megoldását is. Ugyanennyi sláger bõvített kiadása szerepel Sandra 1986-os Mirrors címû nagylemezérõl (Innocent Love, Hi! Hi! Hi!, Midnight Man), az elsõ válogatásanyagát, a Ten On One-t pedig két különlegesség képviseli: a Stop For A Minute címû számot Sandra nem csak zenés tévémûsorban, hanem a Tetthely címû krimi egyik részében is sikerre vitte, míg a sokak által feldolgozott Everlasting Love duplán szerepel e hanghordozón! Az örök elégedetlenek ugyan joggal hiányolhatják a borító dallistájáról a Hiroshima vagy a Don’t Be Aggressive sikerek hosszú változatát, melyek szó szerint nincsenek a korongon, mégis a csomag részét képezik. A 3. CD-n található kulcs segítségével ugyanis az interneten egy különleges Sandra-oldalra juthatunk, ahonnan szöveges életrajzot, öt nagyméretû, napjainkban készült énekesnõ-fotót és további öt slágerlistán jegyzett felvétel speciális változatát menthetjük le. E tételek közt pedig nem csak a fent említett két, egyenként mintegy hat és félperces tétel szerepel, de megtalálható a Nights In White Satin és a We’ll Be Together hosszú verziója, sõt a Secret Land ’99 mai füllel is korrekt klubmixe.

Példaértékû összegzés a német diszkókirálynõtõl: Sandra számos, egykor agyonjátszott dallal, legalább ugyanennyi, a hazai rádiókból joggal kimaradt darabbal és sikerdalok ritkaságnak számító maxi változatával – utóbbiak összideje meghaladja a száz percet – foglalta össze pályafutását! Ez bizony jeles!

Tracklista
1. CD
1. Maria Magdalena
2. In The Heat Of The Night
3. Little Girl
4. Sisters And Brothers
5. Innocent Love
6. Hi! Hi! Hi!
7. Loreen
8. Midnight Man
9. Everlasting Love
10. Stop For A Minute
11. Heaven Can Wait
12. Secret Land
13. Celebrate Your Life
14. We’ll Be Together
15. Around My Heart
16. Hiroshima
17. (Life May Be) A Big Insanity
18. One More Night
19. Lovelight In Your Eyes
20. Johnny Wanna Live

2. CD
1. Don’t Be Aggressive
2. I Need Love
3. Steady Me
4. Mirrored In Your Eyes
5. Maria Magdalena ’93
6. Nights In White Satin
7. Won’t Run Away
8. Secret Land ’99
9. Forever
10. Such A Shame
11. Forgive Me
12. I Close My Eyes
13. Secret Of Love (közremûködik: DJ Bobo)
14. The Way I Am
15. What Is It About Me
16. All You Zombies
17. In A Heartbeat
18. The Night Is Still Young (közremûködik: Thomas Anders)
19. What If
20. Tête à Tête

3. CD
1. Maria Magdalena (Extended Version)
2. In The Heat Of The Night (Extended Version)
3. Little Girl (Extended Version)
4. Innocent Love (Extended Version)
5. Hi! Hi! Hi! (Extended Version)
6. Midnight Man (Extended Version)
7. Everlasting Love (Extended Version)
8. Stop For A Minute (Extended Version)
9. Heaven Can Wait (Extended Version)
10. Secret Land (Reverse Mix)
11. Everlasting Love (PWL 12” Remix)
+
CD-kulccsal az internetrõl letölthetõ extrák:
Sandra életrajza
+
5 nagyméretû Sandra fotó
+
Remixek Mp3-ban:
Don’t Be Aggressive (The Midnight Hour Mix)
Hiroshima (Extended Version)
Nights In White Satin (Club Mix)
Secret Land ’99 (Ultra Violet Club Mix)
We’ll Be Together (Extended Version)