2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Republic: Aranyalbum 2. 2000–2010

Republic: Aranyalbum 2. 2000–2010
Tíz évvel ezelõtt jelent meg a Republic Aranyalbum 1990–2000, melyen 16+1 szerzemény kapott helyet, igaz, nem sokkal korábban tripla válogatáslemezt töltött meg a zenekar sikerdalaival. A mostani összegzés tökéletes folytatás, ráadásul nem csak címében „aranyalbum”: a két CD a megszokott ezüst helyett aranyszínû…
Több mint százötven percnyi hamisítatlan Republic-muzsikát kapunk, többségében számtalan kiforgatott közhelyet is felhasználó Cipõ-szöveggel. A felvételek jelentõs része elsõ hallásra dúdolható – na igen, több száz koncert közönség-visszajelzése után nem okozhatott nehézséget kiválasztani a legkedveltebb darabokat. Más kérdés, hogy ügyesen méricskéltek a fiúk, hiszen mindkét hordozót csurig töltötték.

A korábbi hármas csapásirány most is megtalálható, de míg a szerelmes (Nem volt még soha így, Ne fuss el és soha ne felelj) és közérzeti (Éhes és fázik; Kedves Hazám; Odaütnél, ha tudnál) vonal erõsödött, a népi-zenei (Díszítsetek fel) háttérbe szorult.
A legnagyobb telitalálatok közül kiemelkedik a Kirúgjuk magunk alól a Földet, a Nagy baj van, hol a szívem, a Vágyutazók (Még egy levél Tamásnak) és a Csak ezt a dalt (uzsedáré-uzsedom). Utóbbit ráadásul nem Cipõ, hanem a dal szerzõje, Tóth Zoltán énekli, de ugyanez a helyzet A folyó ölel tovább címû, szintén nagyszerû szerzeménnyel is, ott Boros Csabaé a mikrofon. Kakukktojásból kettõt is találunk: a Hintõpor egy instrumentális finomság, az Add rám örök ruhám pedig Balázsovits Edit színmûvésznõvel közös produkció.
Ahogy az elõzõ Aranyalbumnál, úgy itt is találunk egy ráadást: az Emberlelkû földeken nem ismeretlen a tévénézõk számára, no nem azért, mert videoklip készült hozzá, hanem mert a Magyarország története címû tévésorozat zenéjérõl van szó.

Azt kívánom, ne csak címében és színében, de státusában is (legalább) aranyalbum legyen a Republic Aranyalbum 2. 2000–2010 címû gyûjteménye, mely maximális pontszámot és gratulációt érdemel.

Tracklista
1. CD
1. Éhes és fázik
2. Ez itt egy ló
3. Nem volt még soha úgy
4. Gyere közelebb, menekülj el
5. Egy balta száll
6. Nagy kõ zuhan
7. Aranysárga fényével
8. Kirúgjuk magunk alól a Földet
9. Csak te vagy és én
10. Díszítsetek fel!
11. Volt néhány napom és volt néhány évem
12. Kedves Hazám
13. Róma
14. Aki az én barátom
15. Ahová megyek
16. Volt itt egy ország
17. Hintõpor
18. Nagy baj van, hol a szívem
19. A vonat legutolsó kocsiján
20. Ég veled most

2. CD
1. Csak játssz a szívemmel
2. Tyereskova
3. Ezer kincs, ezer nyár
4. Dudu
5. Varsó hiába várod
6. Só és cukor
7. Csak ezt a dalt… (uzsedáré-uzsedom)
8. Gyere ültess el!!!
9. Ahogy nyílik a kapu
10. Add rám örök ruhám (közremûködik: Balázsovits Edit)
11. Odaütnél ha tudnál
12. Összehordja a szél a szemetet
13. Párizsban
14. A folyó ölel tovább
15. Mongólia, szerelmem Glória
16. Az ember remekmû
17. Ne fuss el és soha ne felelj
18. Szerelmes mindenkibe
19. Vágyutazók (Még egy levél Tamásnak)
20. Emberlelkû földeken (A Magyarország története címû sorozat zenéje)