2024.03.29. - Auguszta

Back To Black: FunkyBiotikum

Back To Black: FunkyBiotikum
A mentõakció részleteit az album belsõ borítóján található mini képregényen csekkolhatjuk le. Kisebb tagcsere történt a zenekarban, ugyanis Bársony Bálintot Kató Zoltán váltotta, aki a BIIB alapító tagja volt. A nyitódal a rádiók kedvencévé vált „Nem Kell” címû szerzemény, ami valóban energikus és hozza azt a bulizós hangulatot, amit már megszokhattunk a bandától. Olyannyira jól sikerült dalról van szó, hogy hetekig az egyetlen magyar szerzemény volt a Mahasz rádiós listáján. A folytatás sajnos nem ilyen ígéretes.
A 12 dal legtöbbje könnyen emészthetõ darab, egyúttal felejthetõ is. Vannak jó pillanatai az albumnak, de ezek érdekes módon inkább a lassú, lírai daloknál jelentkeznek, mint a „Várj Még” vagy a „Ne Féld A Jövõt”. Az utóbbi években a csapat legnagyobb sikerét Máté Péter „Zene Nélkül Mit Érek Énjével” érte el. Nos, feldolgozást ezúttal is kapunk, szám szerint kettõt, több-kevesebb sikerrel. A KFT ronggyá játszott „Afrikájának” újraértelmezése nem igazán mûködik. Amíg a Máté Péter dal feldolgozása szinte az eredeti sikerével vetekedett, addig az „Afrika” egy üres, gyenge másolatra sikerült. A „Maradj Velem” zárja az albumot, ami kellemes és nosztalgikus lett, más megvilágításba helyezi a klasszikus Korál dalt.

Egyelõre nem és valószínûleg már nem is fog a Mahasz albumlistáján szerepelni az anyag. Az az igazság, hogy a Back II Black csillaga kissé megkopott az évek során. Gondoljunk csak vissza az „Örökké Akarok Élni”album hatalmas slágereire, vagy a korábbi dalokra. Ha nincs is klasszikus BIIB sláger a FunkyBiotikumon, azt ne felejtsük el, hogy a csapat az egyik legnépszerûbb hazai élõzenés banda. Az album hallgatása közben is felmerült bennem, hogy az új dalok élõben hangzanak a legjobban. Összességben egy közepes albummal van dolgunk, amin vannak korrekt felvételek, de ez kevés egy jó anyaghoz.

Tracklista:

1. Nem kell
2. Tekered, tekered
3. Utaznék a percek át
4. Te csak álmodtál
5. Várj még
6. Superstar
7. Afrika
8. A papa mindent lát
9. Belezavarodtamén
10. Azt akarom
11. Ne féld a jövõt
12. Maradj velem