2024.04.25. - Márk

Gocoo

Gocoo
A Gocoo produkciója olyan elképesztõ zenei vállalkozás, amely egyszerre tradicionális japán népzene és lüktetõ hipermodern trance, pop- és kísérleti zene, rituális színház, valamint örömzene-kompánia.

Elementáris, mélyen a lélekbe nyúló és meghökkentõ produkció, amely lehengereli a hallgatóságát.

A színpadon hét nõ és négy férfi üti a sok dobot, amelyek, nyújtott formájú, gyertyánszilbõl készült, japán elemekbõl álló dobszetteket alkotnak.
A mintegy negyven dob segítségével - amelyhez mindössze egyetlen férfi muzsikál didgeridoo-n, dorombon és más tradicionális hangszereken - hihetetlen ritmusképletekbõl felépített, hatalmas kompozíciókat adnak elõ megdöbbentõ frissességgel és hajszálpontos precizitással, minden képzeletet felülmúló látványt és hangzást varázsolva a színpadra.

Produkciójuk mélysége, archaikussága és közvetlensége miatt nem csupán a keleti kultúrkör vagy a világzene megszállottjai kedvelik a zenéjüket. Mûsoruk ugyanúgy népszerû rockos, technós közegben is, hiszen a fiatal zenészekbõl álló csapat a tradicionális taiko-hangzás prezentálása mellett - a ritmusok szabadságát hirdetve, a világ számos eltérõ hangvételû zeneiségét szívva magába - modern és sokszínû produkcióval áll a közönség elé. Így a dobok keltette, egyedülálló módon összetett ritmusokat és sokféle stílust felölelõ, varázslatos produkciójuk egyesíti a különbözõ korosztályokat és az eltérõ ízlésvilágú zenerajongókat.

A Gocoo nem véletlenül egyike Japán legnépszerûbb taiko-dobos zenekarainak. A csoport tíz éve mûködik, s lemezeivel és turnéival kitörölhetetlen nyomot hagyott a dobos irodalom vizuális és akusztikus nagykönyvében. Ami a ?ritmusok akrobatáitól? hallható és látható, az - a kritikák szerint - a "tradicionális taiko-dobolás és a földrengés", a "végítélet és a megtisztulás" erejével hat, s a tradicionális kultúrák, a pop-rock és a technó rajongói számára egyaránt népszerû.

Az együttes olyan ismert fesztiválokon lépett fel, mint a Byron Bay Bluesfest, a WOMAD vagy a BOOM, de 2007-ben játszottak a Szigeten is.