2024.04.18. - Andrea, Ilma

Mesevilág, csodavilág - Reich Károly meseillusztrációi

Mesevilág, csodavilág - Reich Károly meseillusztrációi
Huszonegy éve halt meg Reich Károly, akinek meseillusztrációival lettünk mindannyian könyvforgató emberek, az õ rajzaira fog emlékezni a legtöbb gyerek, amikor felnõ.

Ha 1942-ben a Hangya szövetkezet egyik tisztviselõjének nem tûnik fel, hogy a karádi boltossegéd milyen varázslatos rajzokkal díszítette a bolt kirakatába kifeszített csomagolópapírt, Reich Károly talán apja mesterségét folytatva, bognár lesz.
De feltûnt, így a tehetséges parasztgyerekbõl, tanulmányait követõen, Magyarország egyik legnevesebb, legismertebb grafikusmûvésze lett. Elsõ munkája az Anyám tyúkjához készített sorozat volt, melyet azóta is változatlan formában adnak ki évrõl-évre, mely a legtöbb család könyvespolcán megtalálható.

Így vagyunk ezzel sokan a Minden napra egy mese kötetével, Arany László Magyar népmesék könyvével, a Kincskeresõ kisködmönnel, a Pál utcai fiúkkal. Meseillusztrációi mellett a világ- és magyar irodalom remekeit, verses köteteit díszítik rajzai. 40 éven át rajzolt, hozta létre saját, kedves, mindannyiunk számára ismert világát. Mítosz, mese, költészet, egyre megy, a világ összes hiteles története ugyanolyan emberekrõl szól, ebben Reich Károly bizonyos volt.

Hihetõ világot épített a görög mitológiából és a balatoni táj szépségébõl az ötvenes, hatvanas években, és még tovább, egészen 1988-ig, a haláláig,
amikor a legenda szerint a visszavásárolt balatonszemesi ház kertjében, mely alkotásait õrizte az elmúlt évekig, kidõlt a születésekor ültetett diófa.
Az itt õrzött gazdag kiállítási anyagból, valamint a mûvész által illusztrált könyvekbõl láthat egy válogatást 2009. augusztus 26-ig, aki ellátogat Orosházára, a Városi Képtárba.