2024.03.29. - Auguszta

A VOLT nyitja a nyarat

A 17. Soproni VOLT Fesztivál július 1-4. közötti programja még több mint egy tucat nemzetközi sztárfellépõvel bõvült. A 220 hazai és külföldi zenekart és dj-t felvonultató programban a szervezõk friss fellépõként jelentették be az idén januárban új lemezzel jelentkezõ, legendás brazil metál csapatot, a SEPULTURÁ-t.
Liverpoolból érkezik a kelet-európai gyökerekkel rendelkezõ, alternatív elektró zenekar, a LADYTRON, amely az elmúlt idõben a Nine Inch Nails és a Depeche Mode szárnyai alatt járta a nagyvilágot. Közép-amerikai zenék keverednek a nyugati parti sunshine gerilla funky szóhullámaival a DELINQUENT HABITS latino rapbanda lüktetõ chicano fiesztáján, õk a nyitónapon fûtik a VOLTosok hangulatát. Elõször jár Magyarországon a brit ART BRUT, akik 2007-ben a WAN2 popmagazin szerint az év egyik legjobb lemezét jelentették meg a brit cockney értelmiség szószólóiként meghódítva Európa legfontosabb koncerttermeit. A balkáni zenei építkezés eklektikus programjával lepi meg a VOLT közönségét a BALKAN BEAT BOX, melyet a brooklyni etno zsiványok a világ minden pontjáról összeszedett zenei motívumok egyesítésében valósítanak meg. Az emlékezetes tavalyi Manu Chao koncert lendületét idézi az éltetõ világzene legfényesebb új csillaga a CHE SUDAKA. Egy hamisítatlan forróvérû kelet-európai jazz esttel ajándékozza meg a 17. VOLT Fesztivál közönségét a lounge zene fõvárosából, Sopronba érkezõ FATIMA SPAR AND THE FREEDOM FRIES zenekar, valamint ezúttal Sopronban támad a 2006-os Glastonbury fesztivált megnyitó, sokkoló színpadi produkcióiról hires RALPH MYERZ and the Jack Herren Band õrült legénysége.

Az elektronikus zene hívei sem hiányolhatják kedvenc sztárelõadóikat az idei VOLT Fesztivál programjából. A nyitónapon lép fel az év drum and bass-albumával számos szakmai díjat magáénak tudható CHASE & STATUS, MC JAKES társaságában. GOLDIE a popkultúra minden területét, így a legjelentõsebb fesztiválokat és klubokat meghódította már az elmúlt húsz évben. Az aranyszájú drum'n'bass ikon étlapján fõfogásként most Sopron és a 17. VOLT Fesztivál következik. Reggelig tartó hatalmas show várja majd a NOISIA rajongóit, és az új évezred legjelentõsebb breakbeat mutatványosaiként aposztrofált PLUMP DJ’S közönségét. Jalapeno Night Show néven egy egész este a nívós holland elektroteret uraló KRAAK & SMAAKé, akik SKEEWIFF társaságában pörgetik fel a közönséget az idei VOLT Fesztiválon.

Mindeközben gõzerõvel zajlik a VOLT Fesztivál 10 színpadára tervezett hazai fellépõk szervezése. A Soproni Nagyszínpad magyar elõadói már a “helyükön” várják a fesztivál kezdetét. A VOLT-on indul a húszéves TANKCSAPDA születésnapi turnéja, valamint “bérelt” helyét foglalja el a Nagyszínpadon évrõl-évre remeklõ KISPÁL ÉS A BORZ és a QUIMBY zenekar, akik mellé a VOLT szervezõi az idén friss neveket is meghívtak a fesztivál technikailag is megújult monstre fõszínpadára. A KAUKÁZUS, a VAD FRUTTIK, PÉTERFY BORI, a CSÍK és a 30Y is itt ad koncertet. “Nagy-szín-pad-nagy-szín-pad!” 2008-ban ezt skandálta a nagyérdemû a BEATRICE és a BELGA teltházas VOLT-os koncertjén, és ezt a szervezõk is meghallották. Idén õket is itt láthatjuk. Várakozáson felüli érdeklõdés kíséri ÁKOS “40+1” címû megnyitó koncertjét, amelynek július 1-én a Soproni Aréna ad otthont. Az erre a programra is érvényes jegyek napokon belül országszerte kaphatóak.

Április közepére napi bontásban is olvasható lesz a www.volt.hu oldalon a VOLT részletes programja, amely keretében 10 színpadon 220 dj és zenekar szerepel majd.
Kedvezményes belépõk június 5-ig kaphatók a www.volt.hu oldalon közölt jegyelõvételi helyeken. Mindazok, akik a VOLT KLUB tagjaiként rendelnek bérletet, minden bérlet mellé 2009-es VOLT pólót és CD-t kapnak ajándékba, mindemellett a bérletet és a pólót futár szálítja házhoz az ország bármely pontjára. (részletek: www.volt.hu/klub)