2024.04.23. - Béla

Szegedi Ifjúsági Napok: világsztárok a 2009-es ökotudatos fesztiválon is

Szeged - Idén is a Szegedi Ifjúsági Napok (SZIN) zárja a hazai fesztiválszezont, az ökotudatos fesztiválon augusztus 26-tól olyan világsztárok lépnek föl, mint Gabriella Cilmi, a Guano Apes, vagy a hagyományos cigány népzenét korszerû elektronikával vegyítõ !DelaDap.
A SZIN a legnagyobb hagyományokkal rendelkezõ fesztivál a maga több mint negyven évével, olyan nyárzáró buli, mely természetes vízparton, medencékkel tarkított strandkörnyezetben zajlik és a fenntartható fejlõdés, az ökotudatos életmód népszerûsítését tûzte ki céljául.

Bár a fellépõk sora még nem teljes, augusztus 26. és 30. között már biztos, hogy a SZIN színpadára áll a 18 éves kora ellenére igencsak népszerû Gabriella Cilmit, akinek Sweet About Me címû slágerét csak itt hallhatja idén nyáron élõben a hazai közönség. A sztárok között szerepel az újra összeállt, és a nemzetközi fesztiválokon szinte mindenhol nagybetûkkel hirdetett Guano Apes, és a tavalyi siker után visszatérõ vendég lesz a Russkaja. Fergeteges buli várható a nu-roma mozgalom zászlóshajójától, a !DelaDaptól, és a holland drum and bass triótól, a Black Sun Empire-tõl is.

A méltán népszerû nyárzáró bulit idén is az ökotudatos szemlélet jegyében szervezik meg. A hazai fesztiválok közt elsõként - 2008-ban - a SZIN vezette be a "re:poharat" és a biológiailag lebomló étkezési eszközök használatát, melyeknek köszönhetõen jelentõsen mérséklõdött a fesztiválon keletkezett szemét mennyisége. A károsanyag-kibocsátás csökkentését elõsegítendõ a szervezõk újraélesztették a telekocsi rendszert, ingyenes kerékpártárolót mûködtettek a fesztivál területén, illetve riksa-taxi szolgálat állt a városba látogató fesztiválozók rendelkezésére. A MÁV is hozzájárult a környezetbarát közlekedéshez, ugyanis kedvezményes lehetõséget nyújtott a Szegedre utazó fesztiválozóknak, illetve a fõbb vonalakon kerékpártároló szerelvényeket is biztosítottak.

A már bevált kezdeményezésekkel augusztusban újra találkozhatnak a látogatók, s emellett a rendezõk törekszenek arra, hogy csökkentsék az energia- és vízfelhasználást is.