2024.04.20. - Tivadar

Demjén Ferenc, az Edda és a Hungária dalai az idei MTV Iconon

Budapest - Demjén Ferenc, az Edda és a Hungária legismertebb dalai fognak felcsendülni az idei MTV Icon nyári siófoki koncertsorozatán - hangzott el az érintettek - Demjén mellett Pataky Attila és Fenyõ Miklós - részvételével tartott keddi budapesti sajtótájékoztatón.
"Megtiszteltetés, hogy ránk gondoltak a szervezõk, sok minden voltam már, de ikon még nem" - jegyezte meg Demjén Ferenc, aki több mint negyven éve van a pályán. Az énekes hozzátette: igazi öröm, ha az ember dalai generációkon átívelve élnek tovább.

A Music Television elindította kezdeményezés keretein belül fiatal zenészek tisztelegnek "a nagy öregek" életmûve elõtt. A tavalyi (és egyben az elsõ) koncertsorozaton az LGT, a Neoton Família és a Tankcsapda dalait dolgozták fel olyan elõadók, mint Péterfy Bori, Lovasi András és a Csík zenekar, Harcsa Veronika, a Heaven Street Seven, a Kaukázus, a KFT és a Zanzibár.

Demjén, aki pályafutása során többek között a Liversing, a Bergendy és a V, Moto-Rock tagja is volt, azt mondta, nagyon kíváncsi, mi lesz a dalaiból, "már ha egyáltalán rájuk fogok ismerni, bár ehhez nem feltétlenül ragaszkodom". Megjegyezte: az MTV Icon rendezvénysorozattal sem érzi, hogy lezárult volna egy korszak, hiszen nemcsak õ, hanem az Edda és Fenyõ Miklós is a mai napig rendszeresen koncertezik.

"Nagyon szeretem és tisztelem Fenyõ Miklóst és Demjén Ferencet, éppen ezért külön öröm számomra, hogy az õ dalaik mellett az Edda számai is részei ennek a fiatalos kezdeményezésnek" - fogalmazott Pataky Attila, az Edda frontembere.

Az 1978-ban Miskolcról indult Edda énekese úgy vélte, minden korosztálynak megvannak a maga tehetségei, így ha valaki tehetséggel nyúl a dalaihoz, abból baj nem lehet, sõt, remek dolgok is születhetnek belõle, talán még jobbak is, mint az eredeti.

Fenyõ Miklós, a Hungária alapítója szkeptikusabban állt a feldolgozás kérdéséhez. Szerinte "az eredetit nem lehet felülmúlni, mert az eredeti élmények is ahhoz kötõdnek". Megjegyezte ugyanakkor, hogy kíváncsi a koncertekre, pozitívan, nyitottan áll az ügyhöz, igaz - tette hozzá -, reméli, szövegein egy szót sem fognak változtatni, "mert arra nagyon háklis vagyok".

A tavalyihoz hasonlóan az idei koncerteknek is Siófok ad otthont: június 27-én a Hungária, július 11-én Demjén Ferenc, július 25-én pedig az Edda dalainak feldolgozásai lesznek hallhatóak.

A szervezõk egyelõre nem árulták el, kik lesznek az idei fellépõk, annyi biztos, hogy mindhárom koncerten 12 elõadó fog fellépni, két-két számmal tisztelegve a zenei legendák elõtt.

Az idén tehetségkutató versennyel egészül ki a koncertsorozat: mindhárom koncerten esély nyílik egy ismeretlen, de tehetséges elõadónak, hogy egy általa készített feldolgozással bemutatkozzon a közönségnek. A lelkes zenészjelöltek keddtõl kezdve jelentkezhetnek a versenyre a www.cokeclub.hu honlapján.

Az MTV Icon a zenecsatorna amerikai kiadásában szerepelt elõször; néhány évvel ezelõtt a Cure, a Metallica, Janet Jackson és az Aerosmith dalait dolgozták fel más elõadók. A magyar MTV az egyesült államokbeli koncertek után másodikként szervezte meg az Icon-koncerteket.