2024.04.24. - György

Amerikai zenészek: az elõadóknak is fizessenek jogdíjat a rádiók

Washington - Neves amerikai elõadómûvészek támogatást kértek a washingtoni Kongresszustól annak érdekében, hogy a rádióállomások az elõadóknak is fizessenek jogdíjat.

"Az emberek megérdemlik, hogy megfizessék õket, ha valaki használja a tulajdonukat" - jelentette ki a keddi washingtoni sajtókonferencián Herbie Hancock dzsesszzenész, aki a musicFIRST Coalition zenészszervezet képviseletében jelent meg a Capitol Hill-i rendezvényen, olyan kollégái társaságában, mint Sheryl Crow, will.i.am vagy Dionne Warwick.
A csoport azt szeretné elérni, hogy a Kongresszus törvényben szabályozza a rádióadások után járó jogdíjaikat.

A mûholdas rádió, az internet rádió és a kábeltévés zenei csatornák a dalszerzõk mellett már fizetnek jogdíjat az elõadóknak és zenészeknek a lejátszott számok után. Az AM és FM-sávon sugárzó rádiók azonban csak a szerzõk jogdíjait egyenlítik ki, az elõadók semmit sem kapnak tõlük. Ezen akarnak változtatni Hancockék.

A rádiók és televíziók országos szövetsége (NAB) ellenzi a lépést, mivel szerinte a jogdíj kifizetése miatt rádiós állások ezrei kerülnének veszélybe. A NAB úgy látja, a rádióállomások azzal támogatják az elõadókat, hogy rábírják a hallgatókat, vegyék meg a lemezeiket és a koncertjegyeket.

"A rádió éppen annyira támogatja a zenét, mint amennyire a zene támogatja a rádiót" - mondta a szövetséggel egyet nem értõ Hancock.

A Kongresszus és a Szenátus elõtt fekvõ törvényjavaslat alapján a kisebb kereskedelmi rádióknak évi 5000 dollárt (1,2 millió forint) kellene fizetnie, a közösségi, egyetemi és más, nem üzleti alapú rádióknak pedig 1000 dollárt (234 ezer forint). A nagyobb állomásoknál egy kormányszintû szabályozó testület állapítaná meg a dalok után fizetendõ jogdíjakat, de a kisebbek is kérhetnék ezt a megoldást.