2024.04.24. - György

A Budapesti Fesztiválzenekar a 9. a világ 20 legjobb együttese között

London - A Budapesti Fesztiválzenekar a 9. helyen szerepel a világ 20 legjobb zenekarának listáján, amelyet a Gramophone címû tekintélyes brit komolyzenei magazin fölkérésére nemzetközi tekintélyû zenekritikusok állítottak össze.

Hatalmas sikernek tartja ezt a helyezést Fischer Iván, a zenekar vezetõje, aki portálunknak hangsúlyozta: "ilyet magyar zenekar még nem ért el, és a kelet-közép-európai térségbõl sem senki." Hozzátette: az együttes olyan nagyhírû zenekarokat elõzött meg, mint a New York-i Filharmonikusok vagy a Bostoni Szimfonikusok.
"Rendkívül megható, hogy a régi, patinás zenekarok között a nemzetközi szakértõk fölfigyeltek egy kis ország viszonylag új zenekarára" - jegyezte meg, hangsúlyozva, hogy a Budapesti Fesztiválzenekar ezzel a magyar kultúrát és a fõvárost képviselve tesz szolgálatot az egész országnak.

A top tízes lista élén az amsterdami Concertgebouwe áll, utána a Berlini és a Bécsi Filharmonikusok jönnek, õket követi a Londoni és a Chicagói Szimfonikus Zenekar, a Bajor Rádió Szimfonikus Zenekara, a Clevelandi Zenekar, a Los Angeles-i Filharmonikusok, majd a Budapesti Fesztiválzenekar, s a tízes rangsort a Drezdai Staatskapelle zárja.

A második tíz zenekar listájának élén, vagyis a 11. helyen a Bostoni Szimfonikus Zenekar áll, majd a New York-i Filharmonikusok, a San Franciscó-i Szimfonikusok, a szentpétervári Mariinszkij Színház Zenekara és az Orosz Nemzeti Zenekar következik, ezután a Szentpétervári Állami Filharmonikus Zenekar, a lipcsei Gewandhaus zenekar, a New York-i Metropolitan Opera Zenekara, a japán Saito Kinen Szimfonikus Zenekar jön, s a legjobbak húszas listája a Cseh Filharmonikusokkal zárul.

A világ vezetõ zenekarainak listája a Gramophone decemberi, pénteken megjelenõ számában olvasható majd. Mint azt a Gramophone kiadója, James Inverne hangsúlyozta, a kritikusok karakteres elõadásmódjukért választották meg a 20 csúcszenekart. Manapság ugyanis túl sok olyan zenekar van, amely unalmasan és jellegtelenül játszik - tette hozzá.