2024.03.28. - Gedeon, Johanna

Bogányi Gergely Londonban és Glasgowban koncertezett

Budapest - Koncertet és mesterkurzust tartott Glasgowban, a H,ART Fesztiválon Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoramûvész, elõtte pedig Londonban, a magyar nagykövetségen lépett fel - tájékoztatta a Londoni Magyar Kulturális Központ (LMKK) szombaton szerkesztõségünket.

A közlés szerint Bogányi Gergely pénteken, a H,ART fesztivál keretében Glasgowban, a Skót Királyi Zeneakadémia hangversenytermében adott ízelítõt játékából. A koncert után az akadémia felkérésére mesterkurzust is tartott.
A Londoni Magyar Kulturális Központ által szervezett, két hónapon át tartó H,ART Fesztivál Magyarország legtehetségesebb fiatal mûvészeit mutatja be Skóciában.

Az LMKK arról is tájékoztatást adott, hogy a Kossuth-díjas fiatal zongoramûvész csütörtökön a londoni magyar nagykövetségen adott nagy sikerû koncertet. A Liszt feketén, fehéren címet viselõ esten a 30 éves mûvész repertoárján Bach és Mozart mûvei is szerepeltek.

Bogányi Gergely nemzetközileg is elismert zongoramûvész, aki mára a világ valamennyi jelentõs koncertteremben fellépett. Budapesten Baranyay Lászlónál, Helsinkiben a Sibelius Akadémián Mattoi Raekallional, a bloomingtoni Indiana Egyetemen pedig Sebõk Györgynél tanult. Számos versenygyõzelme közül kiemelkedik az 1996-os budapesti nemzetközi Liszt-verseny elsõ díja - emlékeztetett közleményében az LMKK.