2024.03.28. - Gedeon, Johanna

A Hobo Blues Band 30. születésnai koncertje

A Hobo Blues Band 30. születésnai koncertje
JEGYÁRAK: 4.900 Ft ; 5.900 Ft ; 6.900 Ft ; 9.900 Ft ; 12.500 Ft!

Összeállt a Hobo Blues Band szeptember 27-i, születésnapi koncertjének anyaga, amely az együttes 30 évét tükrözi, de nem "best of" koncert lesz. A résztvevõ zenészek a koncert elõtti héten kezdenek próbálni - mondta el Földes László Hobo szerkesztõségünknek.
Beszámolt arról, hogy a Papp László Budapest Sportarénában tartandó koncertre nem szükségesek nagy próbák, ugyanis a meghívott zenészek mindegyike folyamatosan játszik. A tervezett fellépõk közül Kiss Tibor, a Quimby tagja hiányzik külföldi turnéja miatt, az együttes mostani és volt tagjai ott lesznek. Fellép Deák Bill Gyula, Kõrös József, Pálmai Zoltán, Póka Egon, Solti János, Tátrai Tibor, Tóth János Rudolf, Vaszko Krpkata (Bulgária) és a 10 éve mûködõ mai zenekar, azaz Fehér Géza (gitár), Gyenge Lajos (dob), Hárs Viktor (basszusgitár) és Nagy Szabolcs (billentyûsök). A ceremóniamester Cserhalmi György, a rendezõ Vidnyánszky Attila lesz.

Hobo elmondása szerint 2 és fél órás koncertet tervez. Az együttesre jellemzõ dalok átfogják a 30 évet, ha nem is mind a legismertebb vagy legsikeresebb közülük. A legjobb számainkat nem tudnánk kétszer 3 óra alatt sem megcsinálni - tette hozzá.

"A koncert anyagát nekem kellett összefogni, kitalálni, s azt is, hogy a többiek mikor játsszanak, milyen felállásban, bonyolult munka volt. Az utóbbi 1-2 évet jól ismeri a közönség, a ,90-es évek dalait kevésbé, a legismertebb dalok a ,80-as évekbõl és a ,90-es évek elejérõl valók" - mondta Hobo.

Elmondta: a Bolondvadászat címû lemez a koncert elõtt jelenik meg a könyvvel együtt, amelyet a közelmúltban fejezett be. A Bolondvadászat az 1984-es Vadászat címû lemez 25 évvel késõbbi újraértelmezése. A debreceni Csokonai Színházban színpadi mûként mutatják be decemberben Vidnyánszky Attila rendezésében, akivel a Beregszászi Illyés Gyula Magyar Nemzeti Színházban csináltak koncertet a Vadászat korábbi változatából. Sok minden kimaradt a régibõl, sok újat írtak, sok idetartozó dolog került be az együttes repertoárjából, a Viszockij- és Shakespeare-elõadásokból.

A Hobo Blues Band 1978. április 15-én alakult Szakács László (dob), Gecse János (basszusgitár), Kõrös József (gitár), Földes László (ének) felállásban. Novemberben csatlakozott Póka Egon (basszusgitár), Döme Dezsõ (dob) és Szénich János (gitár). Állandó tag lett Deák Bill Gyula énekes, aki 1979-ig vendégként lépett fel a zenekarral. Eleinte a Rolling Stones, a The Doors, Jimi Hendrix és a Cream dalait játszottak Hobo fordításában és Kex-dalokat adtak elõ.

Klubjukba, a MOM kultúrházba, az ifjúsági parkba és vidékre nagy tömegek kísérték õket. Koncerteztek a svájci Krokus és az Omega elõzenekaraként is. A hanglemezgyár csak 1980-ban jelentette meg elsõ kislemezüket, majd a Közép-európai Hobo Blues címû elsõ albumot.

A Hobo Blues Band azóta számos elismerésben részesült, több mint 3000 koncertet adott, 22 albuma jelent meg. A csapat tagjai Szomjas György 1981-es Kopaszkutya címû filmjében fõszerepet játszottak, a mozi zenéje azonban csak 1993-ban jelent meg. Játszottak a Hajógyári-szigeten a Fekete Bárány koncerten, a Sziget fesztiválokon, 1988-ban a Népstadionban a Human Rights koncerten Stinggel, Peter Gabriellel és Bruce Springsteennel. A tízéves jubileumot a városligeti nagyréten, a 15. születésnapjukat a Fradi-pályán, a huszadikat a Budapest Sportcsarnokban, a 25 éves koncertet a Margitszigeti Szabadtéri Színpadon ünnepelték.