2024.04.20. - Tivadar

2010 Lady Gaga éve volt.

2010 Lady Gaga éve volt.
Jelölések és díjak, meghökkentõ kreációk, melyek halloween stílust teremtettek, óriási koncertek és milliók által videó megosztókon megnézett klipek - ez Lady Gaga éve volt.

A 23 éves popcsillag karrierje eget rengetõ. Honlapjának bemutatkozó soraiban arról olvashatunk, hogy gyermekként milyen zenéket hallgatott, de az énekesnõ maga is több ízben nyilatkozott arról, hogy kik inspirálták pályája kezdetén. A 2009-ben kiadott Bad Romance és Paparazzi sikerét újra felhasználva két mixalbummal rukkolt elõ, mely az elõzõ dalok újrakevert változatát tartalmazta.
A 2010-es évnyitó klipjeként a Telephone címû szám debütált, mely Beyoncé-vel közös együttmûködésben készült.

A kisfilm sajátos „tarantino” stílusa mellett a szöveg kicsit egyszerûre sikerült, ennek ellenére a rádiók unalomig játszották. Az ex Destiny’s Child énekesnõvel sikeres társulás eredménye egy újabb mixalbum a boltok polcain.

Következõ robbantása az Alejando lett, melynek megfilmesített változatát látva újra kellett értékelnünk korunk nemi szerepeit. Ezt megkoronázva adtak ki (nagy meglepetésünkre) egy mixalbumot, a The Remix-et. Úgy látszik ez az újrakeverõs, megintpiacradobós marketing lett az ars poeticája az ifjú énekesnõnek.

Az év azonban nagy turnét is hozott. Gondolom, emlékszünk még a budapesti koncerten díját átvevõ énekesnõrõl készült videóra. Emellett övé lett a legtöbbet eladott album és három kategóriában került ki gyõztesen az MTV díjátadóján. A hírnév szele általában magával hozza az adakozás hajlamát is: Lady Gaga sokat tett azért, hogy a homoszexualitás ne legyen tabu az Egyesült Államok hadseregében.

Az énekesnõ népszerûségének záloga a meghökkentõ kinézet is. A 21. század hajnalán minél extrémebb egy énekesnõ, annál egyedibb. A híres húscafatos ruha az idei halloween bulik alapkelléke lett, de számtalan internetes oldal is tárgyalta a provokatív kreációkat. A személyes kedvenceim közé tarozott a Lady Gagának beöltözött japán rajongókról készült videó. Zseniális és egyben ijesztõ. A fame monster tarolt 2010-ben, mutatott valami újat, viselkedésében pedig van valami tabudöngetõ szimpátia, de kíváncsian várjuk meddig tart ki az õ produktivitása és a mi befogadóképességünk.