2024.04.25. - Márk

2010-ben 25 éves lett az S-Modell zenekar

2010-ben 25 éves lett az S-Modell zenekar
A hazai Rhythm & Blues utolsó mohikánjainak A38 hajón rendezett jubileumi koncertje méltó megünneplése volt az elmúlt 25 évnek, a banda szinte valamennyi egykori és jelenlegi tagjának részvételével. A nyolcvanas évek második felében Magyarországon sokaknak az S-Modell jelentette azt, amit az akkori világ szabadabb felének a Rolling Stones. Idehaza az ember nem nagyon bízhatott benne, hogy valaha élõben is láthatja a Gördülõ Köveket de szerencsére lemehettünk egy S-Modell koncertre, ahol Pribil Gyuriék elemi erõvel közvetítették az érzést.
2010.04.19-én (vasárnap) este az A38 színpadán újra összeállt az egykori banda Mezei Andrissal, Gerdesits Ferivel, és Ferenczi Gyurival. A Prodigal Son akkordjaival keretbe foglalt két és fél órás fergeteges buliban valamennyi klasszikus opusz megszólalt a hõskortól napjainkig az Equus-os idõk slágereivel kiegészülve.

A mûsorban Gyuriék tisztelettel adóztak a nagy elõdöknek: Muddy Watersnek, Robert Johnsonnak, Chuck Berrynek, James Brownnak, Jimi Hendrixnek és persze a Stonesnak.

Peter Green trióban eljátszott Oh, Well-je alatt az ember képzeletben újra ott szorongott a Józsefvárosi Klub iskolai dobogókból kialakított kopott színpada elõtt, míg a Nézz rám! hullámzó reggae-je az édes illatú füstbe burkolózott Tilos az Á-s idõket idézte.

A zenekar jótanácsa a fiatalabb nemzedék számára pedig minden korban örök érvényû: Lóval ne szeretkezz!

A banda 25 év alatt mit sem vesztett lendületébõl, gazdagon hangszerelt számaik ma is frissen szólnak. A fiatalabb társak remekül beilleszkedtek a zenekarba, Pribil Gyuri kiváló kísérõ gitárosra talált Jókay Árpi személyében, Nagy „Liszt” Zsolt billentyûs játéka pedig egyszerûen lenyûgözõ. Madácsy Tamás briliáns basszusgitáros és Gáspár Gergõ kitûnõ dobos, ugyanakkor Gilián Gábor karizmatikus személye nagyon hiányzik.

Annak ellenére, hogy az S-Modellnek soha egyetlen száma sem tévedt az éterbe és az írott média sem halmozta el õket kegyeivel a közönség az összes dalt végig énekelte, végig táncolta. Kõszegi Zsolti búcsúzóul elmondott szavai pedig minden S-Modell hívõt megnyugtathatnak: „S-Modell volt. Van. És lesz!”